Den Helder

Afvalinzameling Stad binnen de Linie verandert

Adverentie

Den Helder – De inzameling van huishoudelijk afval in Stad binnen de Linie gaat veranderen. Restafval en plastic, blik, en drinkpakken (PBD) worden samen ingezameld in ondergrondse containers en daarna gescheiden. Dit houdt in dat HVC na het ophalen van het afval de PBD uit het restafval haalt om te recyclen. Daarnaast kunnen bewoners van hoogbouw hun groente, fruit en etensresten (GFE) straks kwijt in een verzamelcontainer.

Deze nieuwe manier van inzamelen is anders dan eerder aangekondigd. Er komen geen aparte verzamelcontainers voor PBD, omdat de praktijk (in andere steden) uitwijst dat daarin vaak ander afval wordt gegooid. Als er teveel materiaal in zit dat er niet in thuishoort, wordt een hele vracht afgekeurd. Het gevolg is dat een lading plastic, blik en drinkpakken niet kan worden gerecycled en dat extra kosten worden gemaakt. Daardoor loont het meer PBD samen met restafval in te zamelen en pas daarna te scheiden.

Voordelen
Voor de inwoners van de Van Galenbuurt, ’t Oostsloot, Centrum, Visbuurt, Sluisdijkbuurt, Grachtenbuurt, Willemsoord en Haventerrein betekent het dat de inzameling van plastic in zakken verdwijnt. Daarmee behoort de overlast van weggewaaide en door vogels kapot gepikte plasticzakken tot het verleden. Bewoners van laagbouw hebben nog een voordeel. Ze kunnen hun restafvalbak inleveren en hebben daardoor een bak minder bij hun huis staan. Vaak hebben woningen in deze wijk weinig buitenruimte en die kunnen ze dan beter benutten.

De bewoners van appartementen, bovenwoningen en flats kunnen hun groente-, fruit- en etensresten voortaan scheiden. Ze kunnen hun GFE kwijt in cocons, dat zijn bovengrondse verzamelcontainers. Bewoners van laagbouw houden hun GFT-bak.

Extra containers papier
Om de inzameling van oud papier makkelijker te maken komen er in Stad binnen de Linie vijf nieuwe verzamelcontainers bij. De komende maanden wordt bekeken op welke plekken alle containers geplaatst gaan worden. Na de zomer krijgen bewoners in de wijk een brief waarin staat van welke containers zij gebruik gaan maken. Later volgt nog een brief als er een definitief besluit over de locaties is genomen.

De gemeente verwacht begin volgend jaar te kunnen beginnen met het plaatsen van de containers, de uitgifte van de toegangspasjes en het inleveren van de restafvalbakken.

Toon meer

Nadia Krijns

Nadia is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Julianadorp. Ze is bereikbaar via nadia@regionoordkop.nl.

5 reacties

 1. Dus dat betekent dat we feitelijk gewoon de grijze restafvalcontainer hadden kunnen behouden….
  Wordt er voor veel geld een nieuw systeem voor het ophalen van afval opgetuigd met ondergrondse containers, keren ze vervolgen een paar jaar later weer deels op hun schreden terug. En dan te bedenken dat op het moment van de introductie van het nieuwe systeem al bekend was dat het beter is om het afval achteraf te scheiden en niet bij de bron. De HVC, die kennelijk zelf het wiel wilde uitvinden, wilde daar op dat moment niet aan en meende hardnekkig de wijsheid in pacht te hebben.
  Al met al heeft de introductie van het nieuwe systeem veel geld gekost en weinig milieuwinst opgeleverd. Het spreekt voor zich dat de rekening uiteindelijk wordt betaald door de inwoners van deze stad. Goed bezig, HVC!

  1. En degene die dit bedacht heeft ook nog een dik salaris ontvangen en nu geen maatregelen tegen zo’n iemand natuurlijk.

 2. Wat mij betreft mogen ze dit in de hele stad wel invoeren. Scheelt je mooi een oranje rolcontainer in de tuin!!

 3. Controle. De ondergrondse containers krijgen pasjes. Binnenkort betalen we per vuilniszak die we kwijt willen.

  Verdere betutteling.
  En gegarandeerd een puinhoop.
  Want wie z’n vuil niet in de container kwijt kan; die zet ‘m ernaast .

 4. De hamvraag is: wordt dit restafval met plastic uit de binnenstad apart vervoerd en verwerkt of gaat dit achter de schermen op de grote hoop? Krijgt het restafval uit de binnenstad een aparte behandeling en hoe gaat dat dan in z’n werk? Wat ik bedoel te zeggen, als het restafval uit de binnenstad gewoon op de grote hoop gaat dan kan de rest van Den Helder ook wel stoppen met het scheiden van plastic. Scheelt je toch weer een bak in de tuin!

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: