Den Helder

Leerlingenraad bedenkt Buitenspeelkoek om buitenspelen in heel Nederland te stimuleren

Adverentie

Den Helder – Leerlingen van basisschool IKC Haven48 uit Den Helder hebben samen met lokale ondernemers een unieke Buitenspeelkoek ontwikkeld. Een initiatief dat door alle basisscholen in Den Helder is omarmd. Op Nationale Buitenspeeldag op 14 juni krijgen alle 4.500 basisschoolkinderen in Den Helder deze lekkere en energierijke koek uitgedeeld. Zo willen de Helderse basisscholen het buitenspelen in Den Helder en liever nog in heel Nederland stimuleren.

Buitenspeelkoek
Het idee voor de Buitenspeelkoek is ontstaan vanuit het Jeelo-project ‘Maken van je eigen product’. De koek werd bedacht om te zorgen voor extra energie om vaker en vooral lékker buiten te spelen. “Samen met de leerlingen bedachten we proefrecepten en hielden we meerdere proeverijen. “Zo konden we echt laten zien wat er bij de ontwikkeling van een nieuw product komt kijken”, vertelt Barry Dunselman van Bakkerij Dunselman, smaakmaker van de Buitenspeelkoek.

Nieuw wijkplein
De lancering van de Buitenspeelkoek valt samen met de bouw van een nieuw schoolplein bij IKC Haven48. Het nieuwe plein vormt straks weer een aantrekkelijke speelplek voor kinderen uit de gehele wijk. Met de bijdragen van onder andere de Gemeente Den Helder, Univé en lokale ondernemers én de opbrengsten van een door de school zelf georganiseerde Wijkpleinmarkt kan de realisatie van het nieuwe plein worden bekostigd. Tijdens de Wijkpleinmarkt werd er door honderden mensen gestemd op de lekkerste koek. Het logo en de verpakking werden vervolgens samen met de kinderen door het Helderse bureau Druktemaker ontwikkeld.

Belangrijke rol
Een schoolplein speelt vaak voor een hele buurt een belangrijke rol voor kinderen om veilig buiten te spelen. Dat buitenspelen gebeurt in Nederland wel steeds minder. Veel kinderen zitten nog te lang binnen achter hun schermpjes. Buitenspelen is belangrijk voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen. Helaas ontbreekt het in veel gemeenten nog vaak aan voldoende veilige en aantrekkelijke buitenspeelplaatsen in de buurt. In de lijn van Jantje Beton zet Gemeente Den Helder daarom al langere tijd flink in op het meer sporten en bewegen door kinderen. En dat is te merken: Den Helder is genomineerd voor de Jantje Beton Prijs voor “Meest speelvriendelijke gemeente van Nederland”.

Koek voor heel Nederland
Als het aan basisschool IKC Haven48 ligt, volgt heel Nederland het Helderse voorbeeld. Directeur Debby de Roos is blij met het resultaat: “Met de Buitenspeelkoek hebben we met elkaar volgens mij een uniek en vooral lekker koekje van eigen en lokale deeg gegeven om het buitenspelen ook landelijk meer onder de aandacht te brengen”. Wethouder Pieter Kos van Gemeente Den Helder is trots op het initiatief van de Buitenspeelkoek en deelt op Nationale Buitenspeeldag ook nog eens 500 koeken uit aan de eigen medewerkers.

Spaarsysteem
Na de lancering op 14 juni is de Buitenspeelkoek te koop in de winkels van Bakkerij Dunselman. Na de zomervakantie is de koek door scholen ook via de website te bestellen en wordt er een online spaarsysteem ingevoerd. Door de unieke code op de verpakking te registreren kun je leuke buitenspeelprijzen winnen én spaar je voor jouw school. Het gespaarde tegoed kan dan worden gebruikt om buitenspeelmateriaal aan te schaffen.

Meer informatie: buitenspeelkoek.nl.

Toon meer

Nadia Krijns

Nadia is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Julianadorp. Ze is bereikbaar via nadia@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button