Uitgaan

Helderse Volksuniversiteit lanceert nieuwe cursusprogramma

Advertentie:

Den Helder – De Helderse Volksuniversiteit (HVU) start vanaf 23 september met een aantal nieuwe cursussen. Op het programma staan de workshops Artificial Intelligence (AI), de wilde keuken, het geheugen, de alleroudste Grieken, raja yoga en sterrenkunde.

AI of Kunstmatige Intelligentie staat sterk in de belangstelling nu grote techbedrijven kort na elkaar een aantal baanbrekende producten, zoals ChatGPT, op de markt hebben gebracht. In drie lezingen zal Jan Martin Jansen dieper ingaan op wat AI nu eigenlijk is en welke ontwikkelingen hebben geleid tot de huidige doorbraak. Deze workshop is voor cursisten een unieke kans om meer te begrijpen van deze techniek en de kansen, maar ook risico’s te bespreken.

Regelmatig staan er artikelen in kranten en tijdschriften over koken met eetbare bloemen en planten. Voor iedereen hier graag meer over wil weten is de cursus ‘De wilde keuken’ een aanrader. Natasja Buis besteedt ruim aandacht aan het gebruik van eetbare bloemen, het bereiden van vergeten groenten, bijzondere kruiden en (on)kruiden. Op het programma staan naast het bereiden van gerechtjes en het opmaken van de borden tot een kleurenpalet, ook fermenteren en inmaken van kruiden en groente.

Workshop ‘het geheugen’
‘Het geheugen: een cursus die je bijblijft!’ van Leendert van Dam verkent in vier lesavonden samen met de cursisten diverse thema’s rond het geheugen. Welke soorten geheugen zijn er? Wat gebeurt er als het geheugen door ziekte wordt aangetast? Wat doet dit met iemands identiteit? Allemaal boeiende vragen waarop cursisten zo goed mogelijk antwoord krijgen, met veel ruimte voor eigen inbreng.

Harry Hofkamp bespreekt op een humoristische manier de oudste Europese beschavingen. Met veel afbeeldingen en oude verhalen en mythen neemt hij zijn publiek mee naar de wereld van ‘de alleroudste Grieken’. Deze cursus is een aanrader voor iedereen die van geschiedenis houdt, maar ook voor iedereen die denkt dat het verleden voorbij is.

Raja yoga
Raja Yoga gaat over bewustzijnsontwikkeling en de beheersing van de geest. Het zorgt voor een verbetering op alle onderdelen van het leven. Fysiek, emotioneel en mentaal. Natalie Richards neemt de deelnemers in tien lessen graag mee in deze introductie tot de meest oorspronkelijke en volledige vorm van yoga. Deelnemers hebben geen voorkennis nodig, maar moeten wel zelf een yogamat en meditatiekussen meenemen.

De oneindigheid, de onmetelijke afstanden, sterrenstelsels en donkere materie. Het heelal fascineert jong en oud. Harold Plooijer geeft er de cursus sterrenkunde over. Het gaat om zeven avonden, aangevuld met een achtste avond waarop de cursisten met het ongewapende oog en met een telescoop een aantal interessante hemelobjecten gaan observeren. De cursus Sterrenkunde staat open voor iedereen en specifiek sterrenkundige voorkennis is niet vereist. Echter, sterrenkunde is een exact vak en daarom wordt algemene basiskennis van de exacte vakken op tenminste mavo-niveau (of gelijkwaardig) ten zeerste aanbevolen om de lessen goed te kunnen volgen.

Informatieavond
De Helderse Volksuniversiteit organiseert woensdag 4 september een informatieavond over deze cursussen. Iedereen die nog vragen heeft en/of graag zelf even met een docent wil praten organiseren is tussen 19:00 en 20:30 uur welkom in School 7. Meer lezen en aanmelden kan via www.volksuniversiteitdenhelder.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button