Texel

Museum Kaap Skil blij met reddingsplan maritieme archeologie

Advertentie:

Texel – De vondst van honderden exclusieve objecten uit het Palmhoutwrak, waaronder de wereldberoemde zijden jurk, heeft de landelijke politiek attent gemaakt op het erfgoed dat op de zeebodem ligt en verloren dreigt te gaan. De documentaire ‘De Jurk en het Scheepswrak’ van Arnold van Bruggen heeft hier een belangrijke rol in gespeeld.

Twee moties van minister Bruins zijn vorig jaar in de Tweede Kamer aangenomen, waarmee de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opriep om te komen tot een aanpak voor toekomstbestendig beheer van archeologie onder water. Middels een brief heeft de inmiddels demissionaire minister nu laten weten dat hij er geen structureel geld voor kan vrijmaken, maar wel éénmalig €6,8 miljoen beschikbaar heeft voor de periode 2026 tot en met 2028. Dit nieuws wordt met blijdschap ontvangen door Museum Kaap Skil: dit reddingsplan helpt om te voorkomen dat belangrijk erfgoed verloren gaat.

Museum Kaap Skil is nauw betrokken bij het maritieme erfgoed dat voor de kust van Texel op de zeebodem ligt. Het museum beheert vele duizenden opgedoken objecten uit de eeuwenoude scheepswrakken. In de tentoonstellingen ondersteunen en illustreren deze vondsten het verhaal van de wereldwijde handel over zee, waar Nederland zo rijk van is geworden. Museum Kaap Skil zet zich, samen met de Universiteit van Amsterdam en de Landelijke Werkgroep Archeologie Onder Water, al jaren in voor het behoud van het maritiem-archeologisch erfgoed voor komende generaties. Het museum is dan ook heel blij met de stappen die minister Bruins heeft genomen.

Verdelen
De minister heeft duidelijk omschreven hoe hij het geld wil verdelen. Hij heeft 3 miljoen bestemd om regionale samenwerkingsverbanden op te zetten in de westelijke Waddenzee en Zeeuwse Delta onder leiding van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Voor de westelijke Waddenzee gaat het dan in elk geval om de provincie Noord-Holland, de gemeenten Texel, Den Helder en Hollands Kroon en het Rijk. Dit samenwerkingsverband krijgt tevens de opdracht om te bedenken hoe er in de toekomst met het Palmhoutwrak moet worden omgegaan.

Het ministerie van OC&W werkt samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan een oplossing voor de beperkingen die de inzet van vrijwillige duikers bij opgravingen onmogelijk maakt. Om tot een werkbare samenwerking met vrijwilligers te komen, is €800.000,- beschikbaar gesteld. De resterende 6 miljoen gaat naar de RCE, voor een tijdelijke verhoging van het werkbudget en om te besteden aan grote opgravingen.

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button