Den HelderPolitiek

Den Helder kiest voor zelfbewoningsplicht

Advertentie:

Den Helder – Een meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met een zelfbewoningsplicht. Een zelfbewoningsplicht houdt in de regel in dat nieuwe kopers van een huis deze voor een bepaalde tijd niet mogen onderverhuren of doorverkopen. Dit om de invloed van beleggers op de huizenmarkt tegen te gaan.

Het college B&W zal na het zomerreces met een voorstel komen voor een verordening waarin de zelfbewoningsplicht is geregeld. Daarnaast heeft het bestuur van de raad opdracht gekregen om op zoek te gaan naar andere mogelijkheden om starters op de woningmarkt nog beter te ondersteunen. Onderdeel hiervan is een evaluatie van de huidige regelingen voor startersleningen. De motie waarin dit alles is opgenomen kwam uit de pen van D66, PvdA en de Stadspartij.

Een zelfbewoningsplicht is nodig vinden de partijen, omdat in Den Helder veel mensen op zoek zijn naar een betaalbare woning. De beschikbaarheid van die woningen komt onder druk te staan door kapitaalkrachtige beleggers, die woningen opkopen en voor hoge bedragen verhuren. In een aantal steden in Nederland wordt de zelfbewoningsplicht al toegepast.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. klinkt leuk maar wat moeten de mensen nu die niet willen of kunnen kopen en bij woningstichting niet terecht kunnen? zou voor het mooie een clausule in moeten komen met bijv een max verhuurprijs om ook deze (potentiele) huurders van dienst te kunnen zijn, anders vallen deze weer buiten de boot….

Wellicht ook interessant

Back to top button