Den HelderPolitiek

Verschillende ideeën over oplossing TESO verkeersproblematiek

Advertentie:

Den Helder – Er werden woensdagavond, tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces, drie verschillende moties ingediend over de problematiek rondom het verkeer van de veerboot naar Texel. Alle drie de moties boden een andere oplossing voor het probleem.

Pieter Blank, fractievoorzitter van de PvdA, gaf een betoog voor een brede, meer langetermijnvisie voor het oplossen van het verkeerprobleem. Het bestuur moet er alles aan doen om samen met alle betrokken partijen tot een plan te komen dat zowel de parkeerproblemen als de verkeersdrukte voor eens en altijd oplost. In het komende bestuursakkoord moeten hier afspraken over gemaakt worden. Specifiek moet er aandacht zijn voor het verplaatsen van de ontsluitingsroute naar het Nieuwe Diep. Deze fundamentele oplossing vond een brede steun in de raad.

GroenLinks kwam daarentegen met een motie voor een gecentraliseerd transferium, dat op een meer korte termijn een oplossing zou moeten bieden voor het verkeer naar het eiland. Deze motie werd verworpen.

Een derde, nog directere oplossing, was die van het verbeteren van de parkeermogelijkheden bij de veerboot en het invoeren van strenge regels rondom het parkeren in het centrum, zodat bezoekers van Texel niet daar zomaar hun auto neerzetten voordat zij op de boot stappen. Deze motie door D66, PvdA, Stadspartij en CDA werd unaniem aangenomen.

Wethouder Kees Visser wilde het liefst zoveel mogelijk ruimte van de raad over dit onderwerp. Hij moet met de verschillende betrokken partijen om tafel en het nu al kiezen van een beweegrichting zou de gemeente belemmeren in haar onderhandelingspositie. Die onderhandelingen moeten onder andere plaatsvinden met de provincie, defensie, gemeente Texel en de TESO. Het maken van een beslissing zonder eerst met deze partijen een akkoord te hebben zou volgens hem ook wat Trumpiaans hebben: “We want a parkeergarage and Texel is going to pay for it”, grapte Visser.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

3 reacties

 1. hoe lang lullen ze hier al over zonder enig resultaat, decennia ouwehoeren en nog eens ouwehoeren, nu opeens weer omdat het luiaardstehuis naar Willemsoord wordt verhuisd…..

 2. En toch zijn er oplossingen denkbaar.
  De TESO haven kan naar Den Oever verplaatst worden. (Directe aansluiting op de A7)
  Ook kan er een weg aan worden gelegd tussen Den Oever en de TESO haven; via het marine terrein.
  Het is ook mogelijk om een tunnel naar het eiland aan te leggen.

  Deze situatie is onhoudbaar voor Den Helder.
  Het lijkt me voor het (vracht) verkeer van en naar het eiland ook geen pretje.

  Kom op; doe eens wat.

  1. verplaatsen naar Den Oever is geen optie, is gewoon verplaatsen van het probleem, zo van als wij er maar van af zijn, plus dat het 4 x zo ver is om over te varen, het enige wat ik zo zou kunnen verzinnen is het eiland personenauto vrij maken icm een transferium op bijvoorbeeld de Kooij waar redelijk wat ruimte hiervoor is….

Wellicht ook interessant

Back to top button