Cultuur/NatuurTexel

Eerste schip van nieuwe nationale onderzoeksvloot gedoopt

Texel – Onderzoekschip RV Adriaen Coenen is op woensdag 6 juli gedoopt bij Next Generation Shipyards in Lauwersoog, waar het schip is gebouwd. Na jaren van voorbereiding komt daarmee het eerste en kleinste schip van de nieuwe onderzoeksvloot in de vaart. Rond 22 juli, na het afronden van de laatste testen, zal RV Adriaen Coenen naar de thuishaven van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel varen om daar RV Stern te vervangen.

RV Adriaen Coenen is voorzien van werkplekken voor twee bemanningsleden en twaalf opvarenden, zoals wetenschappers, assistenten, studenten en andere passagiers. Met een geringe diepgang van 85 centimeter kan het schip de wantijen in de Waddenzee rond hoog water passeren en daarnaast ook droogvallen op zandplaten. Schipper Wim Jan Boon is blij met het nieuwe schip: “Het is een stil schip, wat heel prettig is voor bemanning, onderzoekers en omgeving. En doordat de computer het schip automatisch op de gewenste plek houdt tijdens onderzoek, kan ik efficiënter werken.”

Het nieuwe schip wordt vernoemd naar Adriaen Coenen (1514 – 1587), een Scheveningse vishandelaar, veilingmeester van zeevis en daarnaast amateur ichtyoloog met een grote interesse voor alles wat in zee huist.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button