Den HelderMaritiemPolitiek

Onverwacht zwarte cijfers voor Port of Den Helder

Den Helder – Havenbedrijf Port of Den Helder heeft vorig jaar onverwachts afgesloten met een positief resultaat van €330.000,-, zo valt te lezen in de jaarstukken. Er werd een negatief resultaat van -€222.000,- verwacht. Het resultaat is een gevolg van de stijgende gasprijzen, welke hebben gezorgd voor een grote toename van het aantal schepen.

Het resultaat, waarover de directie aangeeft positief gestemd te zijn, geeft geen garanties voor de toekomst: “De Port realiseert zich dat de afhankelijkheid van externe, moeilijk te beïnvloeden, factoren niet te onderschatten is. De commerciële afdeling, de havendienst en alle andere medewerkers blijven zich voortdurend inzetten voor een goede service om daarmee nieuwe klanten te kunnen trekken en bestaande te behouden.” De grondverkopen blijven in 2021 achter op de verwachtingen van de directie: Er is €77.000,- mee opgehaald terwijl ruim een miljoen werd verwacht.

Meer schepen, maar financiële positie blijft fragiel
Het positieve resultaat verandert niets aan de terugkerende noodzaak voor het aanvullen van het onderhoudsbudget van het havenbedrijf: “Voor de infrastructurele investeringen blijft een beroep op de aandeelhouder toch nodig.” De aandeelhouder is de gemeente Den Helder. Van de gemeente heeft Port of Den Helder miljoenen gekregen voor renovaties en herinrichtingen in de haven. In het jaarverslag geeft Port of Den Helder aan ook in 2022 weer te zullen aankloppen bij de gemeente. Een noodzakelijkheid, volgens het bestuur van de haven en het Helderse college. De liquiditeitspositie van het havenbedrijf blijft fragiel.

Het bedrijfsresultaat van Port of Den Helder is voor het grootste deel afhankelijk van erfpacht, huuropbrengsten en havengelden. De havengelden zijn ten opzichte van 2020 in 2021 met €600.000,- gestegen naar ongeveer €1.600.000,-. Daarmee komt het nog niet op het niveau van voor corona. Algemeen directeur Jacoba Bolderheij: “In het jaar 2020 hebben wij een forse terugval gezien in het aantal schepen ten opzichte van 2019. In 2021 is het stukken beter gegaan, maar nog niet op het niveau van 2019. Verder hebben wij een lichte toename gezien in onze grondexploitaties én stevig op de kosten gestuurd. Dat allemaal bij elkaar genomen heeft tot deze, weliswaar bescheiden, zwarte cijfers geleid.” Voor 2022 wordt een negatief resultaat verwacht dat afhankelijk van de grondverkopen kan oplopen tot vier ton.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Noemen ze dat zwarte cijfers, als je de onderhoudskosten “er buiten laat?” (van de gemeente miljoenen gekregen en ook nog beroep op de aandeelhouders voor de komende jaren).

Back to top button
%d bloggers liken dit: