
Den Helder – Het voldoen aan stikstofregels heeft het organiseren van evenementen de laatste jaren bemoeilijkt. Vooral kleine evenementen met een minder ervaren organisatie zijn sneller de dupe. De benodigde AERIUS berekeningen om te bepalen of een evenement te veel stikstof uitstoot zijn complex, en uitbesteden is duur. De gemeente Den Helder hoopt met de ontwikkeling van een quickscan de druk wat te verlichten.
Eerder ontstond er onrust in de gemeenteraad, omdat een aantal partijen bang waren dat de aanscherping van de stikstofregels de evenementenbranche in de regio lam zou leggen. Stikstof kan schadelijk zijn voor de natuur, en een stikstofberekening is daarom met name van belang wanneer het evenement dicht bij een Natura-2000 locatie plaats vind. De ligging van Den Helder maakt dat voor vrijwel elk evenement een berekening nodig is.
Wethouder Fotigui Camara meldde toen al dat het college organisatoren van evenementen bij wilde staan, omdat de branche zorgt voor levendigheid in de gemeente. Inmiddels ligt er een voorstel op tafel: de zogenoemde quickscan moet sneller en gemakkelijker inzicht geven in of een evenement, gezien de verwachte stikstofuitstoot, doorgang kan vinden.
Screening
De quickscan bestaat in uit een lijst korte vragen die door de organisatie van evenementen ingevuld kan worden. De organisatie wordt onder andere gevraagd naar het aantal bezoekers en hun verwachte vervoersmethode, de draaiuren van generatoren, werktuigen en vrachtwagens, en natuurlijk de locatie. De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (ODNHN) screent vervolgens de antwoorden, en bepaald of het uitvoeren van een uitgebreide berekening noodzakelijk is.
Dat de stikstofregels roet in het eten kunnen gooien voor evenementen is gebleken. Zo besloot de organisatie van het Historisch Weekend in Den Helder mede door “Onzekerheid over de impact van eventuele stikstofregels” een nieuwe editie van het evenement niet te laten plaatsvinden, en werd het Julianadorp Power Festival afgelast wegens een achteraf foutief verklaarde stikstofberekening.
Kleine evenementen
De quickscan moet het vooral voor organisaties van kleinere evenementen makkelijker maken om een evenement op te zetten. Zij stoten doorgaans in de basis al minder stikstof uit dan grotere evenementen, en hebben doorgaans minder ervaring met AERIUS berekeningen of niet de middelen om die door een gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren. De gemeente laat weten dat de quikscan bij wijze van proef is getest op een aantal evenementen, en accuraat lijkt te zijn.
Het college meldt dat de quickscan gereed is voor gebruik, maar dat de kosten van de adviesrol die de ODNHN hierin heeft nog niet gedekt zijn in de begroting. Een voorstel hiervoor wordt later in het jaar gepresenteerd aan de gemeenteraad.