Den Helder

Wethouder nodigt inwoners uit voor gesprek over toerisme

Advertentie:

Den Helder – De gemeente werkt aan een nieuw beleid voor toerisme om beter aan te sluiten bij recente ontwikkelingen en de stad aantrekkelijker te maken als toeristische bestemming. Wethouder Fotigui Camara, verantwoordelijk voor toerisme en recreatie, nodigt alle inwoners uit om hierover van gedachten te wisselen.

De ontmoeting vindt plaats op zaterdag 13 juli van 11.00 tot 12.00 uur in de Experience Store van Citymarketing, gelegen aan de Spoorstraat 2. Tijdens deze bijeenkomst kunnen inwoners direct hun mening geven en discussiëren over de toekomst van toerisme in Den Helder.

Den Helder is bekend om zijn prachtige stranden, historisch en maritiem erfgoed, en culturele activiteiten. “Ik kijk ernaar uit om uw ideeën te horen en samen te verkennen hoe we Den Helder nog beter op de kaart kunnen zetten als toeristische bestemming”, aldus wethouder Camara.

Online
Voor degenen die niet persoonlijk aanwezig kunnen zijn, biedt de gemeente ook een online platform waar men kan reageren op verschillende stellingen over toerisme. Dit kan via ingesprek.denhelder.nl tot 22 juli. Op deze website is meer informatie beschikbaar over het beleid en hoe uw feedback gebruikt zal worden.

Toon meer

Alicia Vos

Alicia Vos is weekendredacteur- / verslaggever voor Regio Noordkop en Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via de redactie, per e-mail: alicia@regionoordkop.nl en telefonisch via 0625112486.

5 reacties

 1. Zo, de man heeft er wel een heel uur voor uitgetrokken. Van 11:00 tot 12:00. Hij verwacht er kennelijk zelf ook niet veel van. Ik ken de man zelf niet eerlijk gezegd, misschien bedoelt hij het wel heel goed.

 2. Wat mij betreft mogen we de discussie dan beginnen met de vraag of de wethouder het over hetzelfde Den Helder heeft dan waar ik aan denk bij de naam “Den Helder”. Laten we vooral niet net doen alsof Den Helder “bekend staat om fraaie stranden en cultureel erfgoed”. Den Helder staat momenteel vooral bekend om de TESO en de in het hoogseizoen daarbij horende enorme verkeersdruk rond het niet zo levendige centrum. En dat cultureel erfgoed trok tot eerder dit jaar zo weinig volk, dat de beherende stichting zonder ingrijpen dit jaar nog failliet gaat en een adviesbureau al opperde om het Atlantikwall Centrum maar te sluiten.

  Het ontbreekt in Den Helder aan een breed aanbod aan “vermaak” om echt toerisme aan te trekken. Ja, je trekt misschien wat Duitsers en pensionado’s die hier graag gaan fietsen en je pakt misschien wat dagjesmensen mee die toch in Den Helder moeten zijn voor de allergrootste attractie: TESO. Maar als ik heel eerlijk ben: ik zou met mijn gezin echt nooit op vakantie gaan naar Den Helder. Natuurlijk zoeken gezinnen ook cultuur en we hebben best wel wat interessante musea (ja, we hebben ook de Nollen, maar dat telt niet mee), maar gezinnen zoeken ook leuke activiteiten voor de kinderen. Op regenachtige dagen doen indoor speeltuinen het goed bijvoorbeeld. Helaas…. die hadden we 1 op Willemsoord, hadden….

  Maar laten we het positief afsluiten: gelukkig eens een ander geluid dan geruzie over waar hotels te bouwen, want dat is op dit moment ook wel het meest kansloze wat je zou kunnen gaan doen. Voor wie dan? Den Helder heeft nog een heel lange weg te gaan om toeristisch te worden. We liggen momenteel redelijk gunstig, maar die aantrekkingskracht ligt niet in Den Helder zelf.

 3. De exorbitante brandstof prijzen helpen ook al niet ! Reken maar eens uit wat een dagje Den Helder aan reiskosten alleen al kost.

  1. En dan hebben we het nog niet over reistijd. We hebben hier geen snelwegen en zitten qua OV aan het eind van een stoptreintraject wat vanaf Alkmaar nog steeds 40 minuten duurt (vanwege nog 5 stations tussen Alkmaar en Den Helder en het laatste stukje nostalgisch enkelspoor.

   Dus, dan zou je ervoor kiezen om met je gezin naar Den Helder te gaan. Vraag 1: waar ga je verblijven? Camping? Dicht. Vakantiepark? Ja, maar dan wordt het wel Julianadorp, want die hebben we in Den Helder niet. Ja, je zou een appartementje (of 2) kunnen huren bij Bosch Duin Strand. Hotels zijn niet bijzonder geschikt voor een langdurig verblijf met kinderen, maar misschien nog wel te doen als je maar een weekendje gaat.

   Een gezin wil – zeker met het huidige prijspeil – over het algemeen toch iets met eigen voorzieningen om niet 100% afhankelijk te zijn van “buiten de deur eten”. Een restaurantbezoekje kost je, als je nog niet eens heel gek doet, bijna 150 euro per dag voor 2 volwassenen en een kind. En dan heb je nog niet ontbeten (ca 10 euro p.p.p.d. in een hotel) of geluncht (ruim 10 euro p.p.p.d. buiten de deur). Dat kan het grootste deel van de doelgroep niet betalen en ze willen het zeker niet betalen om dan in Den Helder te zitten. Dan pakken ze de boot naar Texel en gaan ze lekker bij De Koog of De Cocksdorp zitten. Of je zakt iets af naar het zuiden, waar toch iets meer te beleven is voor gezinnen en dan pak je als Den Helder dus weer niet meer dan een bezoek voor 1 dagje zonder verblijf.

   Ik vraag me echt af hoe de gemeente Den Helder haar rol in “toerisme” zelf nou eigenlijk ziet en naar welke feedback ze eigenlijk op zoek zijn en waarom nu pas? 2 maanden geleden vielen ze op Willemsoord nog over elkaar heen over de plek waarop “het hotel” gebouwd zou moeten worden en nu komen er ineens vragen over nieuw beleid voor toerisme. Laat ik het zo zeggen: er is de afgelopen jaren maar lauwtjes gereageerd op wat minder positieve ontwikkelingen rond het toerisme. Ballorig vertrok van Willemsoord omdat het pand daar qua klimaatbeheersing niet voldeed aan de eisen en vanwege “cultureel erfgoed” was dat niet op te lossen. Ook raar, nu hebben we daar een gemeentehuis en dat kon allemaal wel. De camping bij Donkere Duinen is gesloten en op die plek wil men nu een vakantiepark met luxe villa’s voor “grote groepen” gaan bouwen, maar verder zonder enige voorzieningen…. Wat is de visie, waar willen we heen? Of willen we alleen het sprookje over de bekendheid vanwege de mooie stranden en het cultureel erfgoed hooghouden? En wie trapt daar nog in dan?

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button