Den Helder

Al 141.000 euro opgehaald voor gezin verdronken Poolse redder

Advertentie:

Julianadorp – Er is een megabedrag opgehaald voor het gezin van de Poolse man Marcin, die zondagmiddag overleed nadat hij kinderen probeerde te redden uit de zee bij Julianadorp. De teller staat nu op ruim 141.000 euro. “Marcin gaf zijn leven om drie kinderen te redden en alles wat wij moeten doen is een paar euro’s geven om zijn kinderen te redden.” Dat schrijft een donateur.

De 37-jarige seizoenswerker Marcin Kolczynski kwam tijdens de reddingsactie vermoedelijk in een mui terecht en heeft twee uur lang in de zee gelegen. Uiteindelijk spoelde de man aan en mocht reanimatie niet meer baten. “Het was heel heftig”, vertelde een medewerker van de reddingsbrigade eerder al aan NH Nieuws.

Vlak voordat Marcin het water in ging belde hij nog met zijn vrouw in Polen. “Hij was op het strand en belde om te vragen hoe het ging. Hij zei tegen haar: ‘Monica wacht even, ik zie kinderen in het water en volgens mij is daar wat mee’. Toen hing hij op.” Dit vertelde Martina Janasz, initiatiefnemer van de geldactie, donderdag tegen NOS.

Via een telefoontje hoorde zijn geliefde Monica Kolczynski later dat haar echtgenoot was overleden. Zij blijft in Polen achter met drie kinderen. Zo’n zevenduizend mensen hebben inmiddels een donatie gedaan. Het geld komt onder meer ten goede aan de repatriëring van zijn lichaam en de begrafenis Marcin, die eigenlijk eind augustus weer naar Polen zou gaan. “Als een vrouw van Poolse komaf weet ik hoe slecht je het in Polen kan hebben en aangezien hij alleen voor seizoenswerk naar Nederland kwam, wist ik genoeg”, legt Janasz uit. Ze legde contact met de vrouw van de Pool. “Ze hebben nog heel veel verdriet en moeten het nog allemaal beseffen. Marcin was een heel belangrijk iemand in de familie: altijd trouw, liefdevol en behulpzaam.”

Marcin ging het water in op een onbewaakt stukje strand van Julianadorp. Bewoners in de omgeving en de lokale politiek willen meer borden. “Hoeveel doden moeten er nog vallen”, zeggen zij, vroegen zij zich af voor de camera van NH Nieuws. De burgemeester van gemeente Den Helder wil alleen niks weten van meer waarschuwingen. “Het is ook eigen verantwoordelijkheid.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button