Den HelderPolitiek

Portret van een raadslid: Henk Mosk

In deze serie interviews spreken wij iedere zaterdag met een ander gemeenteraadslid. In dit deel: Henk Mosk van D66 Den Helder

Advertentie:

Ik denk dat het wel tegen dertig graden is op de dag dat ik met Henk Mosk, fractievoorzitter van D66 Den Helder, afspreek voor een interview. We zitten op initiatief van Henk op het terras van Stoom, bij de Kampanje. Een toepasselijke naam denk ik, wanneer we plaatsnemen op een bankje dat vol in de zon is gesitueerd. Ik bestel alsnog koffie want dat doe ik altijd. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik nu niet meer weet wat Henk bestelde, maar ik denk een cappuccino. Pin me er niet op vast.

Henk is een van de meest ervaren gemeenteraadsleden in Den Helder. In 1978 kwam hij voor het eerst in de raad. Toen ook al voor D66. Het zou toen nog zeventien jaar duren voordat ik geboren werd. Mijn vader was toen dertien. Wel bijzonder, vooral ook omdat Henk al die tijd bij D66 is gebleven en nooit van partij heeft gewisseld. Dit wisselen komt nogal vaak voor namelijk. Hij is er wel een periode tussenuit geweest. Van 2006 tot de afgelopen verkiezingen in 2018 was hij geen raadslid.

Landelijke partij
Het is wel te merken dat Henk ervaring heeft. Hij maakt zich overduidelijk geen zorgen over dit of enig interview en zet onbekommerd en helder zijn visie op de zaken uiteen. Ik vraag hem bijvoorbeeld al snel naar de connectie tussen de Helderse D66 fractie en de landelijke partij: “Nouja daar kan ik wel eerlijk over zijn, het heeft voor mij toch geen consequenties meer, maar dat contact verloopt erg stroef eigenlijk. Er zijn wel momenten waarop je iets kunt aankaarten, maar of er dan iets mee gebeurt is een andere vraag. Het is lastig om lokale problemen op de agenda te krijgen.”

Andersom is het ook wel zo dat de landelijke partij geen invloed of bemoeienis heeft met het lokale partijprogramma vertelt Henk. Niet dat dit echt nodig zou zijn, omdat je toch vanuit een zelfde ideaal in de politiek zit. “Wij zijn heel veel bezig met de sociale aspecten van het beleid. Mijn collega Frans Klut stopt hier eigenlijk al zijn tijd in. In Den Helder is er een relatief grote groep die extra hulp nodig heeft en die moet je als gemeente bieden.” Dat was dan ook in 1976 de reden om een lokale D66 fractie op poten te zetten in zijn eigen woonplaats.

Omringd door water
Den Helder is heel mooi volgens Henk. Het mooiste vindt hij misschien nog wel de ligging. “Jij komt uit Schagen, dat is ook mooi hoor, maar in Den Helder hoef je maar even buiten de stad te lopen en je bent in de natuur. We zijn eigenlijk omringt door mooie plekken. Het strand, de Donkere Duinen. En de zee is altijd aanwezig. Je bent omringd door water. Er zijn volop mogelijkheden om te wandelen, wat wij dan ook graag doen, mijn vrouw en ik.”

Net als vele anderen in Den Helder speelt dit water een belangrijke rol in Henk zijn leven. Zo heeft hij een carrière bij de marine achter de rug. Hij had eerst andere plannen: “Mijn ambitie was om een kledingwinkel te beginnen, maar ik kwam bij defensie te werken, in de financiën. Dat ben ik toen blijven doen.” Met al die jaren in het financieel beheer doe je veel ervaring op die je ook helpt met het raadswerk, maar dat geldt niet voor iedereen.

Toegankelijke gemeenteraad
Door de jaren heen heeft Henk de samenstelling van de gemeenteraad zien veranderen: “Het verschil is dat er toen echt mensen met kennis van zaken in de raad zaten. Bestuurders, financiële mensen die echt wisten hoe ze de stukken moesten lezen. Nu is dat anders, door hoe toegankelijk het is geworden om in de raad te komen. Dat heeft voor- en nadelen en een nadeel is dat niet iedereen het raadswerk meer even serieus neemt.”

Die toegankelijkheid leidt vooralsnog niet tot voldoende vertegenwoordiging voor jongeren in de raad. Dit maakte ook in 2006 al dat Henk, na 18 jaar in de raad, het gevoel had plaats te moeten maken voor een nieuwe generatie. Hij bleef op de achtergrond actief bij D66 maar kwam na 2018 weer noodgedwongen de raad binnen. Een volgende raadsperiode staat dus ook niet in de planning: “Nee we hebben een leuke jonge groep nu en voldoende opvolgers. Voor mij is het mooi geweest.”

Afzwaai
Henk wil nieuwe collega’s best wegwijs maken in de procedurele zaken, maar voor een blijvende rol op de achtergrond voelt hij niet zoveel: “We zijn momenteel druk bezig met het voorbereiden van de lijst voor de verkiezingen. De nieuwe mensen die daar op staan hebben zelf ook goede ideeën die best kunnen afwijken van wat wij nu doen. Je moet dus ook niet teveel op de achtergrond aanwezig blijven. Dan is het net alsof de nieuwe raadsleden nog moeten kijken naar wat jij hebt gezegd. Ze vormen hun eigen politieke mening.”

Wat volgend jaar zal brengen is nog even afwachten. Voor nu viert Henk zomerreces gewoon in Den Helder: “Er is hier zoveel te doen, midden in de natuur. We gaan regelmatig op bezoek bij onze kinderen en kleinkinderen, die wonen in de grote stad. Maar verder hebben wij hier alles wat we nodig hebben.” Kort na ons gesprek stuurde Henk mij de foto hierboven voor bij het artikel, op de eerste verjaardag van zijn kleinzoon. Van harte gefeliciteerd!

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button