Recensie

The Suicide Squad (recensie)

Adverentie

De superhelden van de Marvel comics zijn wijd en zijd bekend, maar er is nog een bedrijf dat al jaren vele stripboeken uitbrengt. Bij DC comics vinden we naast superhelden vooral ook een heel scala aan superschurken. Ze hebben allemaal specifieke eigenschappen, maar zijn vooral behoorlijk gestoord. In 2016 was de eerste Suicide Squad te zien met Will Smith als Deadshot. Smith bedankte voor de eer om weer mee te doen. Idris Elba werd aangetrokken om een nieuw karakter te spelen. Een groot deel van de cast uit deel één is ook nu weer te zien. James Gunn die als schrijver en regisseur van de “Guardians of the Galaxy” reeks al furore heeft gemaakt is ook hier voor die taken ingehuurd.

Cast
Evenals in deel één zien we topambtenaar Amanda Waller (Davis) een plan smeden om een aantal superschurken uit de gevangenis te halen om een bijzondere missie voor de regering uit te laten voeren. Deze noodgreep is nodig omdat het een bijna onmogelijke opdracht is. Harley Quinn (Robbie), Bloodsport (Elba), Peacemaker (Cena), Ratcatcher 2 (Melchior), Polka-Dot man (Dastmalchian) en King Shark (Stallone) worden door Waller gedwongen om mee te doen als onderdeel van de geheime missie die uitgevoerd wordt door Task Force X. In die groep zitten o.a. Savant (Rooker), Captain Boomerang (Courtney), Weasel (Gunn) en vele andere.

De groep wordt , onder leiding van Colonel Rick Flag (Kinnaman), op het Zuid Amerikaanse eiland Corto Maltese gedropt om een invasie uit te voeren. De actie wordt door Waller en haar mensen vanuit een controlroom nauwkeurig gevolgd. Het doel is om in het complex Jötunheim een project met de naam Starfisch te vernietigen en daarmee de wereld te redden. Wat volgt is een hilarische tocht met een aaneenschakeling van meest gewelddadige acties om dit doel te bereiken.

Stripfiguren
Dat we te maken hebben met stripfiguren blijkt wel uit de onmogelijke capaciteiten die de personen hebben. Margot Robbie is het gestoorde mooie meisje Harley Quinn die het ene moment ontzettend lief overkomt, maar ook enorm gewelddadig haar tegenstanders vernietigd. Onder alle omstandigheden blijft ze optimistisch en komisch. Zij was er in 2016 al bij en in 2020 verscheen een eigen Harley Quinn film “Birds of Prey”. Idris Elba (The Darktower) is de nieuwe figuur Bloodsport die ooit in de stripboeken in gevecht met Superman was. Elba is de krachtige kerel die we ook uit zijn andere films wel kennen, maar heeft één angst, ratten. John Cena (The Fast & Furious) is de indrukwekkende Peacemaker die zijn naam niet bepaald zachtzinnig verdiend. Daniela Melchior is Ratcatcher 2 (haar vader was 1) en altijd samen met de rat Sebastiaan. Op haar commando wordt ze geholpen door een gigantische hoeveelheid ratten.

David Dastmalchian is de angstige Polka-Dot man die een bron van vernietigende gekleurde stippen als wapen soms wat lastig onder controle kan houden. Zijn angst is vooral ontstaan in zijn jeugd waarin zijn moeder een belangrijke rol heeft gespeeld. Zij is in zijn beeld dan ook overal te zien. Lynne Ashe heeft de dankbare rol om zijn moeder in allerlei gedaanten te laten verschijnen. Sean Gunn, de broer van de regisseur, is onherkenbaar in zijn rol als Weasel. Een wezel in de gedaante van een mens. Onzichtbaar is Sylvester Stallone die zijn stem levert aan de grote wandelende haai, King Shark, die zijn tegenstanders vooral op eet. Viola Davis (The Help) is de harde topambtenaar die met haar spel overtuigend overkomt. Een kleine rol is weggelegd voor de levenspartner van de regisseur. Jennifer Holland is te zien als agent Emilia Hartcourt die in het geheim weer toezicht houdt op Waller.

Het is prachtig om te zien hoe de bijna onmogelijke acties, die stripfiguren kunnen doen, nu door echte mensen uitgevoerd worden. Het vraagt dan ook veel training van de cast om bijvoorbeeld weg te kunnen rennen als de vloer onder je wegvalt of een gebouw instort. Indrukwekkend zijn de scènes waarbij de ratten het decor vullen. Scènes zijn in strips op papier al gewelddadig, maar in beeld zijn ze soms wel heftig. Hoofden en ledematen die rondvliegen, maar ook de haai die zijn slachtoffers gulzig naar binnen hapt. Toch is het een lekker onderhoudende film die bij tijd en wijle volledig onzinnig is, maar vooral ook komisch. Ook bij deze film ben ik weer blijven zitten tot na de lange titelrol om alvast iets van een opmaat naar een vervolg te zien.

Gezien: Kinepolis
Regie: James Gunn
Met: Margot Robbie, Idris Elba, John Cena, Daniela Melchior, Joel Kinnaman, Michael Rooker, Pieter Capaldi, Viola Davis, Jai Courtney, Sylvester Stallone, David Dastmalchian, Sean Gunn, Lynne Ashe, Jeniffer Holland
Kijkwijzer: 16 Jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button