Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: de Westerkliefroute vanuit De Haukes

Twee maanden terug kwam ik door het pittoreske dorpje De Haukes tijdens het rondje Amstelmeer; nu is het startpunt hier het begin van de wandeling. Het rondje wordt omgedraaid, eerst de natuur in en net voor Hippolytushoef naar de Waddenzee en via Westerland terug; een weloverwogen keus vanwege koffie onderweg! Het Amstelmeer liep ik alleen, mijn man vond dat echt een brug te ver, maar de afstand net onder de 10 kilometer van deze wandeling is goedgekeurd.

We lopen De Haukes uit, steken de Slootweg over en worden gewaarschuwd voor schapen, die we niet tegenkomen. Het uitzicht vanaf de Hoelmer Wierdijk is fenomenaal en naast een bankje staat het informatiebord over deze vroegere zeedijk. Nu dus midden in het polderlandschap en sinds 1986 staat de dijk op de provinciale monumentenlijst. In dit gebied zijn in 1996, 1999 en 2001 Vikingschatten gevonden, een deel hiervan is te zien in het rijksmuseum van Oudheden in Leiden en een ander deel in het Vikinginformatiecentrum op Wieringen.

Tiki Bar
De route gaat van de dijk af richting de Varkensgrasdwarsweg, what’s in a name, maar niet voor we de Tiki Bar passeren. Hier heeft een bewoner een super vrolijke ‘beach bar’ gebouwd met kleurrijke beelden, potjes, flesjes en papegaaien aan de wand. En inclusief een kwastplank om zand tussen de tenen te verwijderen. Daar wordt een mens toch helemaal vrolijk van? Wij in ieder geval wel!

Via de Westerklief, met bloeiende hortensia’s en een slang op een tuinmuur, bereiken we de N99 en gaan we op het fietspad langs de Koningsweg richting Hippo. Het is een drukke weg en dan volgt het doodlopend pad, de Normerweg, die bij het vogelobservatiepunt Normerven uitkomt. Zowel in de zomer als de winter wordt deze hoogwatervluchtplaats bezocht door veel vogelsoorten. Naar gelang het jaargetijde staan ze verdeeld over twee wandplaten. We koekeloeren door de kijkgaten en bedenken dat je ze waarschijnlijk goed kunt zien met onze verrekijker, die thuis in de kast ligt!

Tijdens de wandelingen op Wieringen kom je vaak borden tegen, die verwijzen naar het werk aan de natuur. Men doet aan weidevogelbeheer voor behoud van de vogels, maar ook aan kruidenrijk grasland die zorgen voor insecten. En die komen weer ten goede aan die weidevogels. De borden onderweg geven tekst en uitleg over de biodiversiteit en waarom dit waardevol is voor de landbouw en het milieu. Een goede zaak!

Windvaantje
De Quarantaineweg loopt langs de Waddenzee en vanaf het bankje is het mooi turen over het water. Ondanks de grote hoeveelheid vakantiebungalows is de rust weldadig en dat in het hoogseizoen. Het peilschaalhuisje om het water te peilen staat hier al 103 jaar, sinds 1919 zegt het windvaantje. We gaan via een viaduct de N99 over en passeren het oorlogsmonument Westerland, 27 inwoners lieten het leven en hun namen staan op de zijkanten vermeld.

Langs het Amstelmeer is horeca, koffie en wat treffen wij het om op deze dag te wandelen. We krijgen een glaasje babbelaar met slagroom erbij en dat doen ze alleen op donderdag! Wandelend door de hoofdstraat van het dorp passeren we nog de etalage met de uitstalling van Piet Tijsen’s levensmiddelen, heel lang geleden. Ook op Wieringen kennen ze het verschijnsel ‘minibieb’, want onderweg zijn er twee: in De Haukes en op ’t Skrale End. We keren terug bij ons startpunt in De Haukes en hebben dan bijna tien kilometer wandelgenot erop zitten.

Fotobiënnale
Variatie is wel het hoofdthema van deze route en wat is Wieringen een prachtig deel van Noord-Holland. Dat is ook terug te zien op foto’s, dit weekend is de eerste editie van de Fotobiënnale Wieringen op maar liefst vijf locaties van start gegaan. Zeer de moeite waard, dus bezoek dit culturele evenement, dit kan nog tot en met zondag 11 september. Wieringen, je bent waanzinnig mooi!

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button