Defensie

Succesvolle weken voor Zr.Ms. Groningen

Advertentie:

Den Helder – Het Nederlandse Marineschip Zr.Ms. Groningen, varende voor de Kustwacht Caribisch gebied, heeft afgelopen week opnieuw een snelle boot onderschept. Bij de actie werd ruim 1.000 kilo smokkelwaar in beslag genomen.

Het vaartuig (een zogeheten Go-fast) werd opgemerkt door het Maritieme Operatie Centrum (MOC) van de Kustwacht Caribisch Gebied, die de inzet coördineerde, waarna Zr.Ms. Groningen en vliegende eenheden van de Kustwacht Caribisch gebied op de go-fast werden afgestuurd. Eenmaal binnen bereik lanceerde het marineschip haar snelle onderscheppingsboten, de zogeheten FRISC’en, om de achtervolging in te zetten. Zodra de opvarenden van de go-fast in de gaten kregen dat zij gevolgd werd, gingen zij er met volle snelheid vandoor. Diverse spullen werden overboord gegooid en stopsignalen en waarschuwingsschoten genegeerd. Daarop is besloten om de buitenboordmotoren uit te schakelen.

Uiteindelijk is er ruim 1.000 kilo aan smokkelwaar, voornamelijk drugs, in beslag genomen. De contrabande en de vijf Venezolaanse opvarenden zijn overgedragen aan het Korps Politie Curaçao (KPC). Met deze laatste actie van Zr.Ms. Groningen komt de teller van onderscheppingen van de Kustwacht op zes te staan binnen drie weken. Het totaal gewicht aan in beslag genomen contrabande tijdens deze zes acties komt uit op ruim 4.000 kilo. Drugsbestrijding gebeurt in samenwerking met lokale ketenpartners.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button