Den HelderPolitiek

VVD niet meer tevreden over doorlooptijden bij WMO aanvragen

Den helder – De Helderse VVD fractie heeft het college vragen gesteld over de doorlooptijden bij WMO aanvragen. Recentelijk heeft de partij vanuit zorgcentra en onderwijsinstellingen namelijk meldingen ontvangen dat de wachttijd op dit moment nogal lang zou zijn. Vorig jaar gaf de VVD nog aan dat de uitvoering van de WMO in Den Helder prima op orde was, maar de situatie is nu veranderd.

In de WMO faciliteert de gemeente voor haar inwoners de middelen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen leven wanneer dit in het geding komt. Op de vraag wat er precies veranderd is in het afgelopen jaar is de VVD helder: Corona heeft de situatie sterk doen verslechteren. “In zo’n rare pandemie periode kan natuurlijk het een en ander makkelijk veranderen. Meer mensen zijn ziek geweest dan “normaal” en een aantal hebben langdurige klachten met alle gevolgen van dien”, aldus raadslid Edwin Dasbach. Door deze toestroom is de de organisatie onder druk komen te staan, waardoor hetzelfde geldt voor de doorlooptijden. De antwoorden van het college moeten meer duidelijkheid bieden. Zo vraagt de VVD bijvoorbeeld of er sprake is van onderbezetting. Daarnaast wil Dasbach weten hoeveel aanvragen en klachten dit jaar zijn afgehandeld en of dit er meer waren dan het vorige jaar.

WMO meldpunt
Sylvia Hamerslag, fractievoorzitter van Behoorlijk Bestuur, staat best te kijken van de vragen van de VVD. Zij startte eerder het WMO meldpunt. De VVD was hier toen geen voorstander van, omdat het volgens hen gewoon goed zou gaan met de WMO in Den Helder. Het aantal klachten was niet erg hoog. In 2019 waren dat er maar 15. Hamerslag is het hier volledig mee oneens: “Het gaat helemaal niet goed met de WMO in Den Helder. Ik spreek nog dagelijks mensen waarbij er nog van alles misgaat. Het duurt te lang en mensen krijgen niet de hulp die zij nodig hebben.” Volgens Hamerslag kunnen stappen worden gemaakt met de omgekeerde toets, waarbij je als gemeente eerst de hulp biedt die nodig is en pas later alle juridische controles gaat uitvoeren.

In een reactie blijft de VVD achter het standpunt staan dat een specifiek meldpunt voor de WMO niet nodig is: “Wij hebben ten opzichte van vorig jaar nu zelf afwijkingen geconstateerd, terwijl wij niet eens een “meldpunt” hebben moeten creëren om dit los te krijgen,” aldus Dasbach.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Praktisch denkende mensen inzetten i.p.v. regeln*#kers, zal al een stuk verbeteren.

Back to top button
%d bloggers liken dit: