Hollands Kroon

Het Systeem zoekt het randje op met Nederlandstalige punk-rock

Adverentie

Middenmeer – René en Dirk Wolters, Gerrie Duin en Hans van Loon hebben al vele jaren rockervaring door hun bloed stromen. Waar er de afgelopen decennia vooral Engelstalige rock en rock-metal op hun muzikale menu stonden, is Het Systeem nu gevallen voor een geheel ander genre; Nederlandstalige punk-rock. Daarmee breekt de band hun eigen opgebouwde en zorgvuldig onderhouden systeem tot de grond toe af.

De vier bandleden van Het Systeem ontmoeten elkaar in de kantine van Midtex in Middenmeer. In een studio achterin dit textielbedrijf van René Wolters rammen hij, Gerrie Duin, Hans van Loon en Dirk Wolters iedere week hun muziek door de speakers heen. Broers René en Dirk maakten in 1978 voor het eerst kennis met het rockersleven. Het begon toen bij Black Flame, een showband uit Wieringerwerf die onder meer nummers van de Eagles, Rolling Stones en Rainbow speelde. “Onze oudere broers zaten samen met Hans (de zanger van Het Systeem, red.) in een band”, vertelt René. “Toen waren wij nog van die snotaapjes en mochten we op zondag altijd mee met de band. We waren toen een jaar of dertien en maakten alles mee.”

De muziek begon René en Dirk ook steeds meer te trekken en ook zij maakten kennis met het vak. “We hebben samen nog in Wall Street gespeeld. Dat was één van de grotere coverbands uit de regio, waarmee we door heel het land toerden.” Inmiddels staat de teller waarin de broers samen spelen al op 42 jaar. “We wachten nog altijd op onze doorbraak”, grapt René.

Black Sabbath-coverband
Zo’n vijftien jaar geleden kwamen de gebroeders Wolters opnieuw met Hans in contact. Zij kenden hem nog wel als zanger van Black Flame. René en Dirk hadden een Black Sabbath-coverband opgericht en Hans was wel geïnteresseerd in een rol als zanger. Met die keuze is hij nog altijd erg blij. “Het blijft leuk. We kunnen lezen en schrijven met elkaar.” Ongeveer een jaar geleden kwam daar met gitarist Gerrie Duin een vierde bandlid bij. Hij was altijd al punkgitarist en dus kwam de band al gauw uit op een nieuwe combinatie: punk en rock vormen nu de nieuwe pijlers van Het Systeem.

Door de transformatie naar het Nederlandstalige gaat de formatie sinds deze zomer niet meer door het leven als ‘The System’, maar ‘Het Systeem’. “We hebben Hans bijna gedwongen van ‘doe het een keer’”, vertelt basgitarist René Wolters over de Nederlandstalige teksten. “Het idee om Nederlandse nummers op te nemen ontstond al 25 jaar terug in een andere band. We deden toen bij de soundcheck wel eens wat Nederlandse stukjes, maar nu heeft het eigenlijk vorm gekregen.” De muziek van Het Systeem lijkt een beetje op dat van De Raggende Manne, bekend van ‘Poep in je hoofd’.

‘Sla me dan!’
De titel van de nieuwste single, ‘Sla me dan!’, nodigt uit tot discussie. Dat is ook precies het doel wat Het Systeem wil bereiken. “Dat vinden we leuk”, vertelt René. “Het is eigenlijk een extreem liefdesliedje. De tekst schuurt een beetje en dat mag. Er zijn zat mensen die daar een oordeel over hebben en dat vinden we nog leuker.” De heren vertellen dat humor de boventoon moet voeren en dat er vooral geen serieuze teksten nodig zijn.

Het Systeem heeft nu één nummer uitgebracht, maar er ligt nog zeker meer materiaal op de plank. “Daar zijn we nog mee bezig, want ook voor ons is het Nederlandstalige een switch naar iets nieuws.” De komende tijd zullen de Noordkoppers veel in de studio te vinden zijn. Toch willen ze ook livesets blijven spelen: “We willen ook wel de rockfestivalletjes in de buurt doen”, vertelt Hans. “We willen in principe lokaal blijven, maar als bijvoorbeeld Zwarte Cross belt, dan maken we graag een uitzondering”, lacht Hans.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button