Hollands KroonMaritiem

Na 18 jaar en 476 acties nieuwe functie voor reddingboot Johanna Margareta

Meer dan duizend personen en een tiental dieren in veiligheid gebracht

Adverentie

Den Oever – Het was woensdag een memorabele dag voor KNRM Den Oever. Na achttien trouwe dienstjaren is de reddingboot Johanna Margareta uitgemeld als operationele boot en overgedragen aan hoofdkantoor KNRM IJmuiden om daar dienst te doen als training en opleidingsboot voor SAR craft operations.

In 2005 is de Johanna Margareta door schipper Reijer Jorna en plaatsvervangend schipper Peter van Eekelen opgehaald uit IJmuiden om dienst te doen als nieuwe boot voor KNRM Den Oever. Nu, achttien jaar later, hebben dezelfde heren de boot via de Noordzee weer teruggebracht, in gezelschap van Meijert de Haan, Johan Reitsma en één van de schenkers van de boot, de heer van Wesel. Johan is opstapper en heeft met ziel en zaligheid ervoor gezorgd dat de Johanna Margareta technisch altijd in topconditie was. Meijert, vanaf de oprichting schipper bij het station, heeft naast alle reddingen vele mooie foto’s van de boot gemaakt in de meest slechte omstandigheden. De heer Van Wesel, zoon van Johanna Margareta, is sinds de doop van de boot altijd nauw betrokken geweest bij KNRM Den Oever. De heer Van Wesel was in dit geval ook de juiste persoon om de boot mee terug te varen en op de eindbestemming symbolisch de motoren te stoppen.

De Johanna Margareta heeft met ruim 3000 uur op de teller met 476 acties meer dan duizend personen en een tiental dieren in veiligheid gebracht, menig zeiljacht weer op weg geholpen of naar een veilige haven begeleid. Er is hulp verleend aan de lokale visserij, binnenvaart en er is gezocht naar vermiste mensen. De “Op Dreef” van het type Nikolaas volgt de Johanna Margareta op als reddingboot van Den Oever.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button