Cultuur/Natuur

Vogelonderzoek bij Helderse Vallei

Adverentie

In het najaar is er volop activiteit in de vogelwereld: veel soorten maken een lange reis om in warmere gebieden te overwinteren. Onderweg stoppen ze om uit te rusten en bij te eten. Een van de belangrijkste manieren om meer over (trek)vogels te weten te komen is door het ringen van vogels.

Op zondag 20 oktober ringt vogelringer Klaas van den Berg vogels in Mariëndal. Altijd al willen weten hoe dit in zijn werk gaat? Kijk dan mee over de schouders van Klaas tijdens zijn werkzaamheden.

Netten
In speciale netten vangt hij vogels, waarna hij ze van een kleine ring met daarop een uniek nummer voorziet. Tijdens het ringen noteert hij ook gegevens zoals soort, leeftijd, gewicht, conditie en afmetingen van de vogel, waarna de vogel snel zijn vrijheid weer terugkrijgt. De vogel is dankzij de ring te volgen. Het Vogeltrekstation verzamelt zo veel gegevens over onder meer de trekroutes van vogels. Naast de verhalen is het tevens een mooie gelegenheid vogels eens echt van dichtbij te bekijken. Soorten als de merel, roodborst, goudhaan en zwartkop, maar misschien ook wel de zeldzamere bladkoning zijn te verwachten.

Klaas van den Berg is van 8.00 tot 10.30 uur te vinden bij het toegangshek naar struingebied Mariëndal, tegenover parkeerplaats Duinoord in Den Helder. Wees er vroeg bij, want dan is er het meest te zien. Deze activiteit is gratis, mede mogelijk gemaakt door gebiedseigenaar Landschap Noord-Holland. Op de ringtafel van Klaas van den Berg is een donatiepot te vinden. Iedere gift is welkom voor de bescherming van vogels. Speciaal vanwege deze activiteit is ook Vogelasiel De Paddenstoel aan de Jan Verfailleweg 620a geopend voor publiek van 8.30 tot 10.30 uur.

De Helderse Vallei is te vinden bij de Donkere Duinen. Meer informatie op www.deheldersevallei.nl

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button