Den Helder

Blije gezichten bij tekenen overeenkomst Wildopvang

Advertentie:

Den Helder – Wethouder Remco Duijnker en directeur Wildopvang Katelijne van Spronsen van de Helderse Vallei zetten woensdagmiddag hun handtekening onder de nieuwe dienstverleningsovereenkomst voor de taak van wildopvang. Dit was tevens het startpunt voor de definitieve bouw van de het nieuwe onderkomen voor de wildopvang in Den Helder. “Nu kunnen we niet meer terug”, melden beide ondertekenaars met een heel blij gezicht. De ondertekening vond plaats op de plek waar de nieuwe opvang gerealiseerd gaat worden.

De overeenkomst getekend, geen weg meer terug (DHfoto)

Regionaal
“De wildopvang in Nederland is nog niet in wet- en regelgeving vastgelegd”, vertelt wethouder Duijnker. “Dat wij dit hier nu voor elkaar krijgen is een prachtig voorbeeld voor de rest van Nederland want dat die wet en regelgeving voor de opvang er gaat komen lijkt wel vast te staan. We nemen vanuit Den Helder de regiofunctie op ons en dat wordt door de Helderse politiek breed gedragen. De huidige wildopvang voldoet al lang niet meer aan de eisen van deze tijd en is op deze wijze ook niet rendabel te krijgen”, aldus de wethouder. De gemeente staat heeft voor de komende tien jaar deze belangrijke taak vastgelegd met bijbehorende huisvesting vastgelegd en een verlengingshandtekening over tien moet volgens Duijnker dan een formaliteit zijn.

Dat dit project uiteindelijk zou gaan slagen was lange tijd moeilijk denkbaar. “Zo logisch als het nu voelt, zo was het in het begin zeker niet”, aldus een blije Van Spronsen. Zij is als directeur van de Helderse Vallei ook directeur van de Wildopvang, die in een nieuwe stichting is ondergebracht. Deze dubbelfunctie is een logische om de continuïteit te waarborgen, in de toekomst zal er ook altijd iemand van het bestuur van de Helderse Vallei directeur worden. Alle partijen waren in eerste instantie best huiverig voor een samenwerking als deze, maar een aantal doorzetters heeft elke keer alle partijen weer de goede kant op gekregen. De aanvankelijk scepsis is inmiddels omgeslagen in een meer dan goede relatie met elkaar.

Wethouder Duijnker houd de Tinker van de Helderse Vallei een wortel voor (DHfoto)

Drijvende krachten
Als drijvende krachten achter deze samenwerking worden drie namen genoemd. Katelijne van Spronsen (directeur Helderse Vallei, Ben Reiff (vertegenwoordiger wildopvang) en Judith Koning (beleidsadviseur gemeente Den Helder).

Van Spronsen bracht in samenwerking met de huidige wildopvang vele ideeën in over de praktische invulling en de nieuwe huisvesting. Ben Reiff heeft als ex-politicus nog veel contacten in het politieke proces en heeft vele gesprekken gevoerd om de koppen dezelfde kant op te krijgen. Judith Koning heeft als beleidsadviseur veel achter de schermen gedaan en ook de agenda voor belangrijke punten in het proces goed in de gaten gehouden. De wil om het te laten slagen en de vasthoudendheid van deze drie personen in het proces naar deze nieuwe wildopvang zijn meer dan belangrijk geweest, want even makkelijk was dat niet altijd. Overigens is het drietal er snel bij om te zeggen dat nog heel veel andere personen hierin heel belangrijk zijn geweest.

Dierenambulance
Tussen neus en lippen door werd nog het leuke nieuwtje gemeld. De beslissing is genomen om het onderkomen van de Dierenambulance Den Helder en Hollands Kroon naar de Vallei te verplaatsen. Zij blijven gewoon hun eigen stichting en bestuur behouden, maar zullen fysiek een plekje krijgen achter de dierenverblijven van de kinderboerderij. Ook een opslag voor kadavers zal hierin meegenomen worden. “Natuurlijk heb je wel wat twijfel als dat genoemd wordt, maar als we het op een goede manier vorm geven is het eigenlijk alleen maar logisch en mooi om dat bij het onderkomen invulling te geven.”

De overeenkomst ondertekend door de wethouder en directeur Helderse vallei (DHfoto)
Toon meer

DHfoto

DHFoto is een vaste redactiepartner van Regio Noordkop. Het bedrijf is gevestigd in Den Helder en bereikbaar via 06 - 52 42 12 11

Wellicht ook interessant

Back to top button