Hollands KroonOverigeVideo

Namenmonument Joods Werkdorp Slootdorp onthuld (video)

'Heel fijn om te zien dat mijn ouders en ook alle andere voormalige dorpsbewoners niet vergeten zijn.'

Advertentie:

Slootdorp – Er was veel belangstelling voor de onthulling van het monument bij het Joods Werkdorp te Slootdorp. Vanuit Groningen, Amsterdam en zelfs het buitenland reisden nabestaanden en andere genodigden naar de Wieringermeer om bij het leggen van de laatste steentjes te zijn. Voor veel nabestaanden was het een indrukwekkend en belangrijk moment. Nabestaande Irene Sperber: “Het is een hele beladen geschiedenis en dan is het mooi dat er met dit monument een tijd komt dat het afgesloten kan worden.”

De onthulling begon met toespraken van burgemeester Rian van Dam, initiatiefnemer Marieke Roos, die vertelde over de geschiedenis van het werkdorp en de bewoners en het noemen van de namen van de vermoorde bewoners. Uiteindelijk onthulde nabestaande Irene Sperber, dochter van voormalige bewoners Gerhard en Anna Sperber, het monument door de steentjes met de namen van haar ouders te leggen en zo de gedenkplaats te voltooien. “Het is een vorm van erkenning dat het toen gebeurd is. Het is belangrijk dat we deze geschiedenis blijven herinneren.” In haar toespraak vertelde Sperber dat de gedenkplaats voor haar persoonlijk veel betekent. “Ik heb een lange en moeilijke reis moeten afleggen, met veel hulp van andere mensen ben ik hier gekomen. Mijn ouders zijn zo moedig geweest om in het verzet in te gaan en toen onschuldig de dood in gejaagd. Zij hebben hun steentje bijgedragen. Nu, 75 jaar later, mag ik mijn steentjes voor hen bijdragen.”

Na twee keer uitstel kon de onthulling van het Namenmonument eindelijk doorgaan. Ina Hoogenbosch, mede-initiatiefnemer van de gedenkplaats, heeft er een aantal keren van wakker gelegen: “Het was keer op keer lastig met de coronaregels. Redden we het, redden we het niet? En dan vandaag gedoe met het weer. Maar gelukkig ziet alles er nu goed uit.” Hoogenbosch is dankbaar dat ze aan het project heeft bijgedragen: “Dat Irene Sperber hier is om de laatste twee steentjes te leggen is grandioos. Zij heeft zo lang gezocht om haar leed een plekje te geven en nu voelt ze zich helemaal thuis. Nu klopt het. Daar doe je het toch voor?”

Het Monument is publiek toegankelijk en te vinden aan de Nieuwsluizerweg 42, 1774PE te Slootdorp. De tentoonstelling in het nabijgelegen gebouw is geopend voor publiek van 7 tot en met 10 oktober tussen 13:00 en 17:00.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button