Den HelderHollands KroonJeugdMaritiemTexelVideo

Scholen uit de Noordkop werken samen met Sail Den Helder 2023 (video)

Adverentie

Den Helder – Met een handtekening op de boot naar Texel bezegelden vijf vertegenwoordigers van SAIL Den Helder 2023, SAIL Academy Den Helder en scholen uit de Noordkop een samenwerking in het kader van het zeilfestijn in Den Helder. De komende twee jaar proberen ze zoveel mogelijk jongeren te betrekken bij de activiteiten in de aanloop naar en tijdens het evenement in 2023.

Jongeren kunnen als trainee meevaren aan boord van één van de tall ships via de organisatie Windseeker, maar ook als vrijwilliger helpen bij de organisatie van Sail. De organisatie benadrukt dat er ruimte is voor jongeren “met minder kansen of jongeren met een handicap”. De Nederlandse maritieme traditie is altijd een leerschool geweest jonge mensen in Nederland en daarom vindt de organisatie het belangrijk om samen te werken met de scholen in de Noordkop. “We proberen jong talent en Sail met elkaar te verbinden door opdrachten en stages te regelen” vertelt initiatiefnemer Mardi Bos. Arian Minderhoud, bestuurder van SAIL Den Helder 2023, hoopt op een verbetering ten opzichte van de samenwerking in 2017: “Ik hoop dat we het nóg beter kunnen doen dan in 2017, voornamelijk omdat we nu een jaar eerder beginnen en dus meer tijd hebben om alles te organiseren.”

De scholen zien het als een unieke kans. Reinier de Voogd van Scholen aan Zee vindt het onmisbaar voor leerlingen uit een maritieme stad als Den Helder: “We wonen in een stad met Sail, in een maritieme stad. Dus het zou prachtig zijn als onze kinderen intensief kennis maken met de wereld achter Sail en de Marine.” Leerlingen van De Hogeberg op Texel krijgen ook de kans om zich aan te melden. “Sail laat leerlingen zien dat je ook in je eigen regio veel kunt doen en waarde kunt toevoegen als leerling” aldus Corrie Setz, rector-bestuurder van De Hogeberg.

SAIL 2023 zal de zesde keer zijn dat er een SAIL-evenement in Den Helder plaats vindt. De vorige edities waren in 1993, 1998, 2008, 2013 en 2017. De laatste trok 350.000 bezoekers en werd gecombineerd met de Marinedagen. In 2023 fungeert Den Helder tijdens de SAIL als het startpunt voor de Tall Ships Races van dat jaar waarbij verschillende schepen van Den Helder via Hartlepool in het Verenigd Koninkrijk en Fredrikstad in Noorwegen uiteindelijk naar Lerwick (de Shetland-eilanden) gaan zeilen. Het evenement vindt plaats van 29 juni tot en met 2 juli 2023.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button