Den HelderNieuwsVideo

Bitters, bunkers, en brouwers (Video)

Den Helder – In de oude munitiebunker aan de Jan Verfailleweg, onderdeel van de ‘batterij begraafplaats’, huist iets bijzonders. De heren van brouwerij Sybrandy brouwen hier volgens oud-hollands recept kruidenbitters en likeuren. In de gebruikte vaten van de brouwerij worden door de ‘brewders’ van Dijk & Duin weer ambachtelijke bieren gebrouwen.

Naast de begraafplaats aan de Jan Verfailleweg, en verscholen tussen de bomen, ligt een bunker. De nietsvermoedende passant zal misschien niet opkijken van de oude munitieopslag. Uit het zicht en achter de dikke betonnen muren bevind zich echter een bijzonder stukje erfgoed, en niet alleen met betrekking tot de oorlog in Nederland. Richard en Jay brouwen hier namelijk kruidenbitter zoals deze ooit in Friesland en Noord Holland bedoelt is: sterk, bitter, en volgens geheim recept.

“De geschiedenis van Sybrandy en van de bunker komen hier eigenlijk samen, ze zijn allebei bijzonder”, vertelt Richard. De geschiedenis van Sybrandy kruidenbitter is lang en onstuimig. Pieter Sijbrandij begon het familiebedrijf toen hij in 1882 Friesland verliet voor Enkhuizen. De productie blijft binnen de familie tot in de jaren vijftig. Het recept wisselde hierna meerdere keren van hand, en de naam verbasterde in Sybrandy. De productie dreigde in 2019 te stoppen, maar werd doorgezet door Richard en zijn zoon Jay.

“Mijn vader stelde voor om een eigen bedrijf te beginnen, en ik sprong het gat in en ging meedoen”, glundert Jay. Zijn vader beheert de locatie, en hij de bitters. “Een kruidenbitter is origineel eigenlijk een jenever waar een kruidenmengsel op getrokken werd. Welk kruidenextract daarvoor gebruikt werd verschilde per regio.” Naast de originele kruidenbitter hebben de heren zich ook toegelegd op verschillende soorten likeuren. De smaak van deze likeuren, en vooral de vaten waar ze in worden gemengd, vielen in het oog van een tweede stel brouwende pioniers.

Van bitter naar bier
In een achtertuin op een paar honderd meter van de bunker, met brouwgerei in hun schuur, schaven de broers Bas en Jasper van brouwerij Dijk & Duin aan hun meest recente project. “Het was altijd al een droom om zelf bier te gaan brouwen”, aldus Bas. Jasper was de initiatiefnemer voor de samenwerking met Sybrandy: “Ik wist dat Richard hier aan het eind van de straat zat. Ik ben binnengelopen, en heb gevraagd of we niet eens wat samen konden doen”. De eerste samenwerking bleek een succes, en deze werd gelijk verlengd. “Ik heb een vat gekocht, Richard heeft daar aardbeienlikeur in gestookt, en ik heb er vervolgens een bier in gebrouwen”.

De heren maken niet alleen hun bier zelf, maar ook de instrumenten om te brouwen. “We maken onze eigen vaten en filters. Dat is het hele avontuur: gewoon zelf je spullen maken, zelf brouwen, en dan kijken of er wat moois uit komt.” De broers denken inmiddels na over een uitbreiding: “We hebben een kleine groep om ons heen die steeds groter wordt, en de mensen zijn gewoon heel enthousiast”.

Op 22 en 23 oktober, tijdens de herdenking van de Cuba crisis, opent de bunker van brouwerij Sybrandy haar deuren voor publiek.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Een aanrader , wij zijn geweest tijdens de open monumenten dagen . 22-23 Oktober gaan we weer.

Back to top button
%d bloggers liken dit: