Cultuur/NatuurHollands Kroon

Cultuurplatform Hollands Kroon niet blij met actie gemeente

Hollands Kroon – Het Cultuurplatform Hollands Kroon (CPHK) vindt het onbegrijpelijk dat zij niet is betrokken bij de organisatie van het culturele weekend ‘Kolder in de Kop’ dat begin september plaatsvond. De gemeente Hollands Kroon koos ervoor om het evenement door andere partijen te laten organiseren, terwijl het platform juist door de gemeente wordt gesubsidieerd om cultuur beter op de kaart te zetten. Volgens de voorzitter ontving CPHK ook geen respons van de gemeente toen de organisatie zichzelf had gemeld.

Het initiatief ‘Kolder in de Kop’ vindt CPHK bijzonder positief: “Een grote culturele manifestatie zou een flinke opsteker kunnen zijn voor onze culturele instellingen. Daarnaast kan het ook uiting geven aan een gevoel van verbondenheid binnen de diversiteit van de kernen in ons grote gemeentegebied.” Ook heeft het platform begrip voor het feit dat er, gezien de omvang van het evenement, een externe partij is ingehuurd. De gemeente koos er namelijk voor om samen te werken met de Binnenroute van Stichting Cultuur binnen de Dijken, de organisatie van Open Monumentendag en de Fotobiënnale Wieringen. Dat CPHK volledig buiten de organisatie is gehouden vindt voorzitter Joop Luten onbegrijpelijk.

“Het CPHK is door u in het leven geroepen om een actieve rol te spelen in de brug tussen gemeentebestuur en cultuurveld. Wij hadden zeker verwacht dat u ons eerst om advies zou vragen.” Het cultuurplatform kreeg te horen dat er iets georganiseerd zou worden voor het tienjarig bestaan van de gemeente Hollands Kroon. Daarop hebben zij zichzelf direct gemeld voor overleg en samenwerking. Hierop kwam eigenlijk geen reactie van de gemeente: “Maand na maand zagen wij verstrijken zonder dat er iets zichtbaars gebeurde. Ook de publiciteit kwam uiterst traag op gang.”

Pijnlijk is volgens CPHK ook dat het Vikingschip in Den Oever, het enige theater binnen de gemeente, niet is betrokken. De gemeente zou veel te laat begonnen zijn met het aanschrijven van locaties en verenigingen. De communicatie naar buiten toe was volgens Luten en co voorzitter Ton van der Winden gebrekkig en de totale aanpak was versplinterd. “Mocht de gemeente een dergelijk evenement weer willen aangaan, dan stelt het CPHK voor om de externe deskundige bij te laten staan door een klankgroep van lokale experts. Daar zouden wij ook graag aan meewerken”, aldus CPHK.

Reactie gemeente
De gemeente Hollands Kroon laat in een reactie weten de situatie te zullen evalueren: “De insteek van 10 jaar Hollands Kroon is om elkaar te ontmoeten en als gemeenschap te verbinden. Vanuit de gemeenschap zijn daar activiteiten voor georganiseerd en is als aftrap van het cultureel seizoen Kolder in de Kop neergezet als cultureel weekend. Daarbij is samengewerkt met veel culturele partijen en locaties. De samenwerking met het Cultuurplatform krijgt aandacht in de brede evaluatie van Kolder in de Kop. Zo kunnen we na een inventarisatie van alle reacties van betrokken partijen concluderen wat goed ging en wat beter kan.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button