Den HelderMaritiemPolitiek

Onderbouwing voor overeenkomst van 32 miljoen niet gereed, commissie schorst vergadering

Advertentie:

Den Helder – De vergadering van de Raadscommissie Bestuur en Middelen werd maandagavond na een ordevoorstel van Beter voor Den Helder vroegtijdig geschorst. Volgens de commissie was er voor het enige agendapunt, de Service Level Agreement (SLA) tussen de gemeente en Port of Den Helder, onvoldoende te bespreken. Dit vanwege het ontbreken van de overeenkomst zelf en de onderbouwende cijfers.

De mislukte commissievergadering is de volgende stap in een reeks onhandigheden omtrent de beoogde overeenkomst. Het college wil het havenbedrijf over de komende tien jaar 32 miljoen euro geven om hun taken goed uit te kunnen voeren. Toen de wethouder en de directeur van het havenbedrijf dit in de krant bekend maakten bleek dat een aantal raadsleden nog niet geïnformeerd was. Daarnaast was het bedrag opeens 17 miljoen hoger dan een maand daarvoor in de concept begroting stond.

Hierop ontstonden ontevreden geluiden vanuit de volksvertegenwoordigers. Zo was de afspraak dat de raad meerdere keren per jaar met het havenbedrijf om tafel zou gaan om eventuele knelpunten te bespreken. Dat de overeenkomst van maar liefst 32 miljoen euro was gemaakt zonder ook maar één gesprek met de raad schoot in het verkeerde keelgat. De afgelopen raadsvergadering nam de raad met een meerderheid een motie aan om het geld als het ware te ‘bevriezen’. Niet dat het geld anders al zou worden uitgegeven, er moet nog een raadsbesluit komen, maar het signaal was duidelijk: De overeenkomst moet eerst uitvoerig in de commissie- en de raadsvergadering besproken worden.

Wethouder Chris de Koning zei meerdere keren toe dat de eerste bespreking op 7 november zou plaatsvinden. Deze avond stond het raadsvoorstel over de SLA dan ook geagendeerd. Echter, hoewel het raadsvoorstel al enige tijd voorhanden is, hebben de commissieleden nog steeds geen toegang tot de overeenkomst zelf. Achterliggende berekeningen zijn er ook niet. Bouke Niggendijker, raadslid voor Beter voor Den Helder, kwam daarop met een ordevoorstel om de vergadering te schorsen. Hij vroeg het college de ontbrekende stukken vóór woensdag 9 november toe te sturen.

Comfortniveau van informatievoorziening
Wethouders Pieter Kos en Chris de Koning reageerden beide op het verzoek van Niggendijker. Kos gaf aan dat het college onderliggende berekeningen aan de raad kan sturen, maar niet openbaar kan maken. Er zit een geheimhouding op. Beide wethouders gaven aan dat de cijfers van weinig toegevoegde waarde zijn voor de politieke overweging van de raad. “U krijgt dan een overzicht van een aantal getallen met een naampje erachter, dat zegt niet zoveel”, aldus de Koning. Kos is nog cryptischer: “We proberen elkaar te vinden op het comfortniveau van de informatievoorziening waarop u in staat bent om dat besluit te nemen.”

De commissie was duidelijk over dat comfortniveau: Ze willen gewoon alle stukken hebben. Het voorstel van Niggendijker werd door iedereen overgenomen. Het raadsvoorstel komt nu waarschijnlijk volgende week, maandag 14 november, op de agenda.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

3 reacties

  1. Den Helder heeft tenminste twee wethouders die zelf wel uitmaken welke informatie de volksvertegenwoordiging nodig heeft om hen te controleren of een besluit te nemen. Dat is goed fout! Daarbij gebruiken deze wethouders ook nog eens achterlijke taal met “U krijgt dan een overzicht van een aantal getallen met een naampje erachter, dat zegt niet zoveel” en “We proberen elkaar te vinden op het comfortniveau van de informatievoorziening waarop u in staat bent om dat besluit te nemen”.
    Ongelooflijk hoe triest. Een motie van wantrouwen is naar deze wethouders is het enige dat overblijft.

    1. “We proberen elkaar te vinden op het comfortniveau van de informatievoorziening waarop u in staat bent om dat besluit te nemen”; dat is inderdaad een sterk staaltje abracadabra….! Hoezeer ik ook mijn best doe, zelfs na vijf keer herlezen begrijp ik er niets van, maar misschien is dat ook de bedoeling. Het klinkt bijna als geheimtaal. Helder communiceren is voor deze wethouders kennelijk te hoog gegrepen.

      1. Tja als ze Jip en Janneke taal gaan gebruiken, begrijpt iedere inwoner hoe de vork in de steel zit. En dat is nu net niet de bedoeling.☺

Wellicht ook interessant

Back to top button