Politiek

Besluit over plan warmtenet De Schooten in Den Helder uitgesteld

Advertentie:

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder vroeg donderdagavond toestemming aan de gemeenteraad om een Wijkuitvoeringsplan (WUP) voor De Schooten te maken ten behoeve van de aanleg van een warmtenet, maar kreeg dit niet. Van de 26 aanwezige raadsleden stemde de helft voor en de helft tegen. Dat betekent dat het voorstel de eerstvolgende raadsvergadering, op 25 november, opnieuw in stemming wordt gebracht.

De Schooten is vanuit de Transitie Visie Warmte als startwijk aangewezen om aardgasvrij te worden. Om dat doel te bereiken, wil het college samen met de Woningstichting, Koninklijke Marine en HVC een warmtenet aanleggen in de wijk. De mogelijkheid bestaat dat een deel van de huurders van de Woningstichting zich verplicht moet aansluiten op dat net. Het college presenteerde donderdagavond een startnotitie die globaal het proces, de aanpak en planning omschrijft voor het opstellen van een WUP. Onderdeel daarvan is bijvoorbeeld een onderzoek naar draagvlak bij bewoners en het in kaart brengen van de kosten. Meerdere fracties in de Helderse gemeenteraad zijn er echter nu al over uit dat zij geen voorstander zijn van de aanleg voor een warmtenet. Zij willen inwoners niet – tegen hun wil in – op kosten jagen.

De VVD, Samen Actief, GroenLinks, D66, ChristenUnie en het CDA stemden voor de startnotitie en gaven het college dus toestemming met het WUP aan de slag te gaan. Van hen was iedereen aanwezig, wat goed is voor dertien zetels. De Stadspartij, PvdA, PVV, Beter voor Den Helder, Behoorlijk Bestuur en Fractie Pastoor stemden tegen. Deze fracties hebben samen achttien zetels, maar omdat een aantal raadsleden daarvan afwezig waren eindigde de stemming in 13-13. Jan de Leeuw (PvdA), Marcel Karhof (Behoorlijk Bestuur), Vincent van den Born (PVV), Paul Houben en Lucinda Hough-de Boer (Beter voor Den Helder) waren afwezig. Als tenminste één van hen de volgende raadsvergadering wel aanwezig is, wordt het voorstel om een WUP voor De Schooten te ontwikkelen zeer waarschijnlijk alsnog weggestemd.

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

7 reacties

  1. Bezint eer gij begint. In een van mijn vorige woonplaatsen wilde men ook een warmtenet gaan uitrollen voor een wijk met de naam “Overvecht Noord”. Daarvoor gingen ze een samenwerking aan met Eneco. Uiteindelijk geklapt en nu blijkt dat Eneco een rendement van 7,5% op dat warmtenet wilde gaan maken, zodat het nooit echt voordelig zou kunnen worden voor de inwoners. Zelf heb ik ooit te maken gehad met een collectieve verwarming (blokverwarming), ook van Eneco. Nooit, maar dan ook nooit meer ga ik voor een collectief verwarmingssysteem waar ook maar zijdelings een commerciele partij bij betrokken is. Ze zuigen je he-le-maal leeg. Ik ging van een appartementje van 80 vierkante meter naar een tussenwoning van 110 vierkante meter (plaats waar ik woonde voor ik naar Den Helder verhuisde) en ging echt fors minder betalen voor verwarming. Je kunt het zelf veel en veel goedkoper en kunt dan ook nog kiezen met welke partij je zaken doet. Dat laatste kun je bij een warmtenet helemaal niet. En je weet maar nooit wat de uitbater van het net gaat doen, nadat er een nieuwe directeur in het pluche komt. En als dat gebeurt, sta je machteloos tenzij je bereid bent om de aansluiting op het warmtenet te laten verwijderen en alsnog zelf dingen te regelen.

    In mijn vorige woonplaats gingen ze zelf een mini energiebedrijfje oprichten voor een grote nieuwe Vinex. Daarbij werden er garanties gegeven op prijzen voor de gebruikers en daar vielen de kosten dus – zo op het eerste oog – reuze mee. Maar als je de “extra stortingen” van de gemeente meenam in de berekening, bleek al snel dat er gewoon onder kostprijs geleverd werd en dat dat ten koste ging van alle inwoners van de hele gemeente. Je kunt je voorstellen, dat dat niet heel lang gepikt wordt.

    1. Wat ik overigens vooral opvallend vond, was dat er verschillen waren tussen de tarieven voor commerciele gebruikers (de winkels in de plinten van het gebouw in mimjn geval) en de tarieven voor de particuliere gebruikers. Ik heb destijds ooit een eindafrekening van een commerciele gebruiker gezien (winkelier die ik wel vaker sprak, we hadden het toevallig over de verwarming toen iemand zonder enig overleg had besloten dat de verwarming ’s nachts en ’s ochtends vroeg wel collectief uit kon). Hij nam natuurlijk meer eenheden af (grotere oppervlakte), maar betaalde echt fors minder per eenheid. Als je dan veel commercie in je warmtenet hebt, dan wordt het ook automatisch duurder voor de partculiere gebruikers. Elke euro die een commerciele gebruiker minder betaalt, moeten de particuliere gebruikers gewoon meer betalen.

  2. Een onzinnig plan dat de mensen in de Schooten verder de armoede in jakkert. Om te beginnen is de oorlog tegen CO2 kwaadaardig, de energietransitie die ons bestaan de armoede injaagt misdadig. En de mensen die dit najagen zijn ofwel gebrainwashed dan wel profiteren van het verdienmodel voor weinigen. Het gezonde verstand en de zorg voor de burger is verdwenen. Behalve hier bij de helft van de gemeenteraad.

  3. je zal maar in de schooten wonen, weet je nu al bij voorbaat dat je genaaid gaat worden, ik zou vluchten nu het nog kan

  4. Wij wonen in de Schooten en zijn al aangesloten op blokverwarming, wat mij opvalt is dat we 2 radiatoren die we soms gebruiken met 2000 euro aan warmtekosten vorig jaar. (3 kamer huur appartement) Terwijl mijn bejaarde moeder met cv ketel in een eensgezinswoning (5 kamers) via nuon en de verwarming die altijd op 21 graden staat 1600 euro per jaar kwijt is. Collectief is gewoon veel duurder, we zijn nu opzoek naar een koophuis, maar een van onze wensen en voorwaarden is ook een eigen cv ketel! Den dus na voordat je een woning met stadsverwarming neemt.

    1. Als je van die witte Ista metertjes op de radiatoren hebt zitten, dan kun je zomaar echt de pineut zijn inderdaad. Wij hadden zelfs een radiator die bijna altijd helemaat dicht stond, maar het metertje registreerde toch gewoon verbruik hoor. Heel eerlijk: volgens mij klopt er helemaal niets van die metertjes en ben je aan de goden overgeleverd. Ik was in ieder geval echt heel erg blij dat ik er vanaf was. Groter huis, voortuin+achtertuin, veel lagere kosten. Ik dacht in mijn naiviteit dat een appartementje eigenlijk goedkoper was dan een huis, maar dat is vaak helemaal niet zo. Zit altijd een verhuurder of VvE achter en dan kunnen de kosten heel hard oplopen, zeker als je dan ook nog blokverwarming ofzo hebt.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button