Den Helder

Te weinig openbare toiletten in Den Helder

Advertentie:

De Seniorenpartij wil dat meer winkels in Den Helder hun toiletten openstellen voor bezoekers. De stad telt aardig wat ouderen en een flink deel daarvan heeft last van een zwakke blaas. Bij hoge nood blijkt het bijzonder lastig op tijd een openbaar toilet te vinden.

Een op de vier ouderen en buik-blaas patiënten blijven regelmatig thuis, uit angst geen toilet te kunnen vinden (onderzoeksrapport Ecorys, in opdracht van de Maag Lever en Darm Stichting. Als ze wel op pad gaan en ze moeten nodig, dan is het lastig om binnen vijf minuten een toilet te vinden. Uit onderzoek blijkt ook dat vier op de tien bij hoge nood weleens geweigerd worden bij een toilet in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen. De bibliotheek en de Hema hebben wel een toilet waarvan inwoners gebruik kunnen maken, maar die zijn voor rolstoelhouders moeilijk te bereiken.

De Seniorenpartij wijst in een motie die ze maandag 16 december indienen tijdens de raadsvergadering op de Hoge Nood App. Hier staan alle 5.989 (semi) openbare toiletten in Nederland op. De MLD pleit ervoor dat in stadscentra en in verblijfsgebieden zoals in parken om de 500 meter openbaar toegankelijke toiletten zouden moeten zijn, waarvan eendere rolstoelvriendelijk.

Motie
Met de motie wil de partij het college opdragen de raad ruim vóór de kadernota 2021-2024 te informeren over de huidige situatie van de openbare en opengestelde toiletten in onze gemeente, de ambities die het college op dit gebied heeft en de eventueel hiervoor benodigde budgetten. En ten tweede om winkeliers en ondernemers enthousiast te maken hun toiletten open te stellen en dit ook kenbaar te maken bij de Hoge Nood-app.

Bron: Mediapartner Den Helder Actueel

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button