Den HelderPolitiek

College wil verzoek politie voor verbod op magneetvissen honoreren

Den Helder – De politie heeft de gemeente Den Helder verzocht om een verbod op magneetvissen in te voeren. Magneetvissen wordt steeds populairder, maar het vissen met een sterke magneet om verschillende metalen te vangen is niet zonder risico. Zeker niet in Den Helder, één van de meest gebombardeerde steden van Nederland. Het college B&W wil via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gehoor geven aan het verzoek.

Hobby moet wijken voor de veiligheid
Wanneer iemand per ongeluk een ongesprongen explosief opvist kan dit grote gevolgen met zich meebrengen. Het college B&W en specifiek de burgemeester acht het verzoek van de politie daarom proportioneel. “Het hobbygenot zal in dit geval moeten wijken voor de openbare orde en veiligheid van bewoners en bezoekers van Den Helder”, zo valt te lezen in de nieuwste versie van de APV. Er is bewust niet gekozen voor het aanwijzen van specifieke gebieden waar wel gevist mag worden. Dan zou namelijk bekend worden waar juist wel explosieven liggen en dan denkt het gemeentebestuur dat hobbyisten juist opzoek gaan naar bommen.

Daarom is het straks, als het aan het college ligt, in al het openbaar water verboden om te baggeren, te dreggen of te vissen naar voorwerpen met behulp van magneten of enige techniek met vergelijkbare werking. Het college kan een ontheffing verlenen voor het verbod en het verbod is niet van toepassing op politie, Defensie en de Waterschappen. Als het aan het college ligt dus, want in de raadscommissie Bestuur en Middelen van maandagavond bleek dat niet iedereen het eens is met de nieuwe regel.

‘Burgertje pesten’
Volgens Michel Pastoor van Behoorlijk Bestuur is er sprake van ‘burgertje pesten’. Het invoeren van regels om mensen hun hobby af te pakken is niet wenselijk. Daarnaast zou je dan ook iedereen met een metaaldetector een verbod moeten geven, aldus Pastoor. Volgens Pieter Blank van de PvdA is het nu invoeren van een verbod op magneetvissen ook niet in lijn met het besluit van de gemeenteraad een jaar geleden. Toen wilde het college namelijk hetzelfde, maar ging de raad hier niet mee akkoord. Volgens Blank is er daarmee eigenlijk hetzelfde aan de hand als met het voorstel over het verbieden van ‘Happy Hours’: Het college probeert op het eerst mogelijke moment een besluit van de raad terug te draaien. Het verbod op magneetvissen alsmede het verbod op Happy Hours wordt daarom nog eens onder de loep genomen door de burgemeester. In de raadsvergadering op 16 december zal er een besluit volgen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

4 reacties

 1. Hoeveel bommen zijn er al gevonden die afkomstig zijn van de 156 bombardementen tussen 1940 en 1945 door magneet vissers ? Precies 0,0 .
  Dus de politie staat hier (niet gehindert door enige kennis ) flauwekul te verkondigen wat door de burgemeester klakkeloos (zonder de echte deskundigen te raadplegen) wordt overgenomen.

 2. Het enige besluit wat dhr Kim niet terugdraaid is het achterlijke gemeentehuis…..

 3. @ richard : alle grachten en kanalen in Den Helder zijn na 1945 meerdere keren uitgebaggerd.
  Er is zelfs een kaart (in het gemeente archief en oa gezien in fort kijkduin ) waar precies op staat aangegeven waar de bommen en wanneer ze gevallen zijn .Maar idd : men roept maar wat zonder zijn huiswerk te hebben gedaan.
  En dan heb je nog een burgemeester die niet uit Den Helder komt die besluit dan meteen tot een verbod.
  Triest……………………….

 4. Alle grachten en kanalen zijn na 1945 wel een keer gebaggerd.En er is bekent bij welk bombardement en waar de bommen zijn gevallen ( kaart gemeente archief tevens fort kijkduin).Dus allemaal bangmakerij.

Back to top button
%d bloggers liken dit: