Hollands KroonPolitiek

Geen zelfbewoningsplicht in Hollands Kroon: ‘Iedereen die hier een huis koopt gaat er ook zelf in wonen’

Hollands Kroon – Er komt als het aan het college B&W ligt vooralsnog geen zelfbewoningsplicht in Hollands Kroon. Uit onderzoek door de gemeente blijkt namelijk dat er helemaal geen beleggers actief zijn: “Iedereen die hier een huis koopt gaat er ook zelf in wonen”, aldus wethouder Theo Groot.

Die uitspraak doet de wethouder op basis van een onderzoek waarin gekeken is naar de nieuwste woningbouwprojecten binnen de gemeente. Onder andere Elshof Zuid, ’t Veld Noord, Nieuw Colhorn en nieuwbouw in Wieringerwaard. Het blijkt dat in alle gevallen de koper van het huis ook gewoon in het huis gaat wonen. Een zelfbewoningsplicht, waarmee dit aan de koper opgelegd wordt om zo beleggen te voorkomen, is dus niet nodig, zo oordeelt Groot. In Den Helder werd recentelijk wel gekozen voor het invoeren van een zelfbewoningsplicht in bepaalde wijken.

“We willen geen regeltjes verzinnen als blijkt dat dat niet nodig is”, aldus de wethouder. Voor het preventief instellen van een zelfbewoningsplicht voelt het college dan ook niet veel. Daarnaast oordeelt Groot dat de woningmarkt inmiddels zo is ontwikkeld dat het ook voor beleggers niet meer aantrekkelijk is om zich op Hollands Kroon te gaan richten, zelfs als de mogelijkheden tot beleggen steeds kleiner worden omdat andere gemeenten wel beleid invoeren om beleggers tegen te gaan: “De meeste nieuwbouwwoningen gaan al voor meer dan €350.000,- weg. Dan zou je voor een tussenwoning al €1.500,- huur gaan vragen, dat werkt niet.”

Eigen bewoners eerst?
Een andere landelijke ontwikkeling is dat gemeenten beleid invoeren waarmee de eigen inwoners voorrang krijgen op het aankopen van een woning, in Bergen bijvoorbeeld. Ook dit heeft in Hollands Kroon weinig zin denkt Groot. Momenteel wordt namelijk al 75 procent van de verkochte woningen door andere inwoners van de gemeente aangekocht. Daarbij komt dat de gemeente de ambitie heeft om te groeien. Het toelaten van nieuwe bewoners is daarom noodzakelijk.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button