Cultuur/NatuurDen HelderPolitiek

Gemeente Den Helder wil ruimte bieden voor geveltuintjes

Advertentie:

Den Helder – Met een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wil de gemeente Den Helder inwoners zonder voortuin de ruimte bieden om voor hun huis toch een kleine strook met beplanting aan te leggen. Dit wordt een geveltuin genoemd en veel grote Nederlandse steden waar mensen direct aan de straat wonen staan dit al toe.

In de Helderse binnenstad bevinden tal van woningen zich ook rechtstreeks aan de straat. In dergelijke straten is vaak weinig groen aanwezig. Volgens de gemeente verhoogt groen het gevoel van leefbaarheid en duurzaamheid. Daarnaast wordt de waterhuishouding verbeterd. Meestal staat de gemeente een tuintje van zo’n één of twee stoeptegels breed toe. In Den Helder zijn in de nieuwe APV geen regels over de omvang opgenomen. Wel geldt er straks een meldingsplicht.

Onder andere Petra Bais van de VVD vroeg zich maandagavond tijdens de commissievergadering Bestuur en Middelen af of het aanleggen van de tuintjes niet voor overlast gaat zorgen. Bijvoorbeeld doordat mensen straks niet meer goed over de stoep kunnen lopen. Burgemeester Jan de Boer gaf aan dat hij eerst wil kijken hoe de inwoners omgaan met het nieuwe beleid, voordat hij zich gaat buigen over eventuele handhaving: “We moeten kijken hoe het zich ontwikkelt.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button