Ingezonden

Notarissen worden in Nederland niet vaak genoeg ingezet

Advertentie:

Het beroep van notaris heeft niet de meest sprankelende uitstraling. Maar dat neemt niet weg dat het een onmisbaar ambt is om de Nederlandse samenleving draaiende te houden. Helaas ziet een groot deel van de bevolking het nut van de notaris niet in. Wellicht is er ook sprake van enige onwetendheid. Want de notaris vervult veel meer taken dan door de meesten wordt aangenomen. Weet jij bijvoorbeeld wat een levenstestament is en wat de exacte verschillen zijn tussen een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract?

Bij de notaris langs voor het kopen van een woning

Tijdens je leven kom je waarschijnlijk een aantal keer in aanraking met de notaris. Meestal betreft het grote en belangrijke gebeurtenissen. Die worden bij de notaris officieel vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een huis. Alleen de notaris heeft het recht om een hypotheekakte op te stellen. Hetzelfde geld voor het opmaken van de leveringsakte en de koopovereenkomst. Wanneer je een woning koopt ben je verplicht om gebruik te maken van de diensten van de notaris. Voor bepaalde andere zaken is het geen verplichting, maar wel een groot voordeel.

Een testament: heb ik dat nog nodig?

Je bent niet de enige wanneer je een testament als een enigszins ouderwets document beschouwt. Toch is dat onterecht. Want een testament is lang niet alleen maar voor kapitaalkrachtige personen met veel bezittingen. Het aanwijzen van je erfgenamen is namelijk erg persoonlijk. Hetzelfde geldt voor het bezit dat je verdeeld. In een testament geef je heel nauwkeurig aan wie aanspraak maakt op welk gedeelte van je nalatenschap.

Het ontbreken van het testament leidt tot onduidelijkheid

Als een notaris ergens goed in is dan is het in het scheppen van duidelijkheid. In de aktes en documenten staan specifieke formuleringen die ook nog eens juridische draagkracht hebben. Het ontbreken van een testament is niet altijd een ramp. Maar het leidt wel regelmatig tot onenigheid onder nabestaanden. Wanneer je getrouwd bent en kinderen hebt is een testament geen directe noodzaak, maar nog steeds wel erg handig. Als je over een samenlevingsovereenkomst of een geregistreerd partnerschap beschikt is het verstandig om een testament op te stellen. Hetzelfde geldt voor iedereen die geen partner heeft of de relatie op geen enkele manier officieel kenbaar heeft gemaakt.

Wat is de functie van een levenstestament?

Het levenstestament is een stuk minder bekend dan het standaard testament. Dat betekent echter niet dat het document minder waarde heeft. Sterker nog, in bepaalde situaties is het levenstestament onmisbaar. Zoals de naam doet vermoeden treden de bepalingen in het document in werking wanneer de ondertekende nog in leven is. Die persoon is door omstandigheden niet in staat om zelfstandig beslissingen te nemen. Meestal ligt hier een medische conditie aan ten grondslag. Via het levenstestament geef je aan wat je wensen zijn in die situatie. Welke medische behandelingen sta je toe en hoe denk je over euthanasie? Verder bepaal je wat er gebeurt met schenkingen en donaties of geef je iemand toestemming om in je woning te leven. Voor ondernemers is het levenstestament nog belangrijker. Want je verklaart wie er in jouw plaats de leiding over je bedrijf krijgt.

Toon meer

Reclame Regio Noordkop

Bovenstaand bericht is aangeleverd aan Regio Noordkop en voor plaatsing is betaald. Regio Noordkop is niet verantwoordelijk voor aard en inhoud van het bericht. Vragen over bovenstaand of soortgelijke berichten? Mail naar hoofdredactie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button