Hollands KroonNoord-HollandPolitiek

Statenfractie CDA bezoekt haven Den Oever

Den Oever – De provinciale afdeling van het CDA heeft een bezoek gebracht aan de haven van Den Oever en kondigt politieke vragen aan over het behoud van de visserijsector in Noord-Holland. De partij zegt zich ernstig zorgen te maken over de toekomst van de vissers.

“Ons bereiken veel berichten over vissers die noodgedwongen gaan stoppen en over visafslagen die reorganiseren. We moeten voorkomen dat deze hele sector verdwijnt uit onze kustprovincie”, stelt Willemien Koning, woordvoerder namens de CDA-fractie. In Den Oever spraken de CDA’ers met Pim Visser, die al lange tijd opkomt voor de belangen van de visserij in de Kop van Noord-Holland. Visser noemt de problematiek een “giftige cocktail van bedreigingen”: Waaronder de verhoogde brandstofprijzen en de steeds strengere Europese regelgeving.

“Het is diep triest dat een ambachtelijk beroep als de visserij, die zo kenmerkend is voor onze kustprovincie en de gemeenschappen hier, dreigt te verdwijnen. Dat deel wat weg is, komt niet meer terug. We moeten de visserijsector helpen om de nodige innovaties te kunnen doormaken, zodat er toekomstperspectief blijft bestaan voor vissers”, aldus Visser. De visafslag in Den Helder heeft inmiddels besloten de deuren te sluiten en de resterende activiteiten te verplaatsen naar Den Oever.

De balans is zoek
Volgens de provinciale CDA fractie is de balans tussen mensen en voedselzekerheid en de regels rondom natuur en klimaat zoek: “Mensen en voedselzekerheid zijn in de huidige politieke situatie onderhevig geworden aan natuur en klimaat, terwijl de visserij juist zo belangrijk is. Niet alleen voor de productie van voedsel is de visserij van hoge waarde, ook voor de gemeenschap hier in de kop van Noord-Holland en andere vissersdorpen.” Het CDA wil samen met het Rijk en de Europese Unie zoeken naar toekomstperspectief voor de visserijsector: “Het gaat ook over leefbaarheid in de dorpskernen. We hebben hier met de hele gemeenschap iets aan”, aldus Koning.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button