Uitgaan

Zaailingen oogsten tijdens oogstdag in Julianadorp

Advertentie:

Julianadorp – Meer Bomen Nu houdt woensdag 20 december een oogstdag op het terrein van ’s Heeren Loo. In het gebied zijn tienduizenden zaailingen te oogsten, waaronder iepen, (veld)esdoorns en essen. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden om mee te helpen.

De vrijwilligers van Meer Bomen Nu zorgen ieder plantseizoen dat er honderdduizenden bomen door heel Nederland geplant worden. Dit met als doel om klimaatverandering tegen te gaan, de biodiversiteit te verhogen en handelingsperspectief te bieden. Het proces hiervan bestaat uit drie fases. Allereerst worden zaailingen geoogst en verzameld. Daarna gaan ze naar een Bomenhub, waar ze worden ingekuild en bewaard tot ze kunnen worden uitgedeeld. Tot slot gaan de zaailingen naar een plantlocatie, waar zij de kans krijgen om groter te worden. Soms gaan de zaailingen direct van de oogstlocatie naar de plantlocatie. Meer informatie over deze methode is terug te lezen op de website van Meer Bomen Nu.

Op het terrein van ’s Heeren Loo in Julianadorp staan vele soorten, maar de meest voorkomende zijn de iep, esdoorn, veldesdoorn, meidoorn, es en kamperfoelie. Na het oogsten worden de soorten gesorteerd, gebost, gelabeld en geteld. Daarna worden ze tijdelijk ingekuild of weggegeven aan plantlocaties. Het oogsten duurt 20 december van 10:00 tot 12:00 uur. Daarna vindt tot 14:00 uur het sorteren, bossen, labelen en tellen plaats.

Aanmelden
Mensen die willen helpen bij het oogsten van de zaailingen kunnen zich aanmelden via de website van Meer Bomen Nu. Het is ook mogelijk om een dagdeel te komen. Het verzamelpunt in de parkeerplaats bij Perenhout 35, daarna lopen de vrijwilligers samen met coördinator Cor Zwaag het gebied in om te oogsten. Hij raadt vrijwilligers aan zich warm aan te kleden met waterdichte laarzen en veel laagjes. Ook wordt verzocht zelf een spade of schep mee te nemen. Voor meer informatie is Cor bereikbaar op 06-49054278.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button