Den HelderPolitiek

Minder problematische schulden in Den Helder door Armoedebeleid

Advertentie:

Den Helder – Gemeente Den Helder voert sinds 2017 de armoedenota ‘Meedoen’ uit. Bedoeling van dit programma is dat armoede geen belemmering is in het actief mee kunnen doen in de samenleving. De aanpak van armoede en de gevolgen daarvan is er een van de lange adem, maar afgelopen jaren zijn hierin actief stappen gezet. Gericht op het voorkomen van (de gevolgen van) armoede en/of problematische schulden.

Het resultaat van het armoedebeleid is dat er in de afgelopen jaren minder kinderen zijn die opgroeien in armoede. Ook wordt er meer gebruik gemaakt van de ondersteuning van het Jeugdfonds Sport, het Jeugd, Onderwijs en Cultuurfonds (JOC), de Speelgoedbank en sinds dit jaar ook Stichting Leergeld. Dankzij deze organisaties zorgt de gemeente ervoor dat de gevolgen van armoede verminderen en dat kinderen die opgroeien in armoede ook mee kunnen doen, net als andere kinderen. In 2016 groeiden er in de gemeente Den Helder 1840 kinderen op in een gezin met een inkomen van maximaal 120% van het wettelijk sociaal minimum. In 2018 groeiden 1300 kinderen op in een gezin met een inkomen van maximaal 120% van het wettelijk sociaal minimum (cijfers CBS).

Ook zijn er minder huishoudens met problematische schulden en minder inwoners die schuldhulpverlening nodig hebben. Er is in de afgelopen jaren ingezet op de vroegsignalering van betalingsachterstanden. Meer inwoners treffen een betalingsregeling of betalen hun rekening nadat zij advies en informatie hebben ontvangen van het Financieel Fit team (in 2021 was dat 16% en in 2022 was dat 19% van de inwoners waarmee contact is geweest). Ook is de ondersteuning en hulp uitgebreid bij het oplossen van schulden en financieel gezond worden. Zo kan via de gemeente budgetcoaching worden ingezet om inwoners financieel zelfredzaam en financieel gezond te maken. Dat gebeurt natuurlijk in overleg en naar behoefte. Dankzij partners als Humanitas, MEE & de Wering, Financieel Fit team en het FUNdament worden steeds meer inwoners met geldzorgen geholpen.

Inwoners zijn beter geïnformeerd
Inwoners weten regelingen waar ze recht op hebben beter te vinden. Naast het gegeven dat minder mensen inkomensondersteuning nodig hebben, vaak omdat ze (meer) betaald werk hebben, wordt ook beter gekeken of mensen wel recht hebben op inkomensondersteuning. Daardoor neemt het aantal mensen die hier gebruik van maakt af.

Er zijn minder inwoners met financiële problemen onder bewind. Omdat er minder inwoners zijn met problematische schulden. Of omdat inwoners een andere oplossing vinden als zij problematische schulden hebben.

Partners
De gemeente schrijft het succes van het armoedebeleid ook toe aan de samenwerkingen met de verschillende partners. Zo zijn de subsidiepartners uitgebreid en hebben het Jeugdfonds Sport en JOC meer middelen ontvangen. Dit jaar is Stichting Leergeld ook partner van de gemeente. Hierdoor worden meer inwoners bereikt en groeit het aantal plekken waar inwoners hulp kunnen ontvangen. Een voorbeeld hiervan is het FUNdament, dit is een plek waar inwoners met geldzorgen terecht kunnen en waar zij worden ondersteund om financieel gezond te worden. Vanuit het FUNdament werken ook de energiecoaches en het Financieel Fit team.

Ook is het aanbod van diensten uitgebreid. Bijvoorbeeld ondersteuning voor jongeren met geldzorgen door Humanitas, budgetcoaching en meer maatwerk in schuldhulpverlening. Daarnaast breidt Financieel Fit team het netwerk uit van organisaties die zich ook inzetten voor armoedebestrijding en het tegengaan van financiële problemen. Er is meer bewustwording en bereidheid om samen te werken.

Wethouder de Vrij
Wethouder van armoedebeleid, Peter de Vrij, is blij en dankbaar dat jarenlange inzet nu resultaten laat zien: “Dat is zeker ook te danken aan de gemeenteraad die de juiste keuzes heeft gemaakt om ons ruimte te geven het armoedebeleid handen en voeten te geven. En natuurlijk hebben de partners ons hierin goed geholpen.
Het is een belangrijke opdracht in onze samenleving om iedereen mee te laten doen! We zitten op het juiste spoor.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button