Overige

ABN AMRO: huizenprijzen stijgen verder, aanbod droogt op

Er is nog steeds krapte op de woningmarkt, zo blijkt uit het nieuwe kwartaalrapport van ABN AMRO. “Hoewel aan de hypotheekrentedaling een eind is gekomen door de gestegen inflatie, denken we dat de hypotheekrente per saldo laag blijft. Dit betekent dat de huizenprijzen verder kunnen stijgen. Na een toename van 15% in 2021 denken wij dat de huizenprijzen dit jaar met 12,5% en volgend jaar met 5% toenemen,” aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Minder vraag naar nieuwe hypotheken
Hoewel de huizenprijzen nog blijven stijgen, wordt wel verwacht dat die stijging minder hard zal gaan. Dit, omdat het aantal woningverkopen door het beperkte woningaanbod het komende jaar zal afnemen. “Na een daling van 5% in 2021 volgt een daling van 10% in 2022. Daarna kan in 2023 een herstel volgen. We denken aan een verkoopstijging van 5%,” zegt Bokeloh. ABN AMRO merkt zelf ook dat er minder vraag is naar nieuwe hypotheken en ziet dat er online veel minder mensen hun hypotheek berekenen.

Woningen gemiddeld 23 dagen op de markt
Er staan momenteel nauwelijks woningen te koop. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars was de voorraad aan beschikbare woningen in het derde kwartaal van 2021 kleiner dan 17.000 woningen. De krapte-indicator, die het aanbod afzet tegen het aantal verkopen en dus aangeeft uit hoeveel woningen kopers kunnen kiezen, stond in het derde kwartaal van 2021 op anderhalve woning. “Feitelijk hebben kopers dus geen keuze. Wie iets geschikts vindt moet snel beslissen. De door makelaars verkochte woningen stonden gemiddeld dan ook maar 23 dagen te koop,” aldus Bokeloh.

Gemiddelde verkoopprijs €404.000
Door de krapte op de woningmarkt bieden veel mensen boven de vraagprijs. Hierdoor gaan de aankoopprijzen nog steeds door het dak. Doordat veel kopers dit risico willen nemen omdat ze anders bang zijn dat de woning aan hun neus voorbij gaat zullen de prijzen blijven stijgen. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg in november 2021 €404.000. Precies een jaar eerder, in November 2020, lag de gemiddelde verkoopprijs €60.000 lager. Deze situatie maakt het vooral voor jongeren en starters bijna onmogelijk om de woningmarkt te betreden.

Toon meer

Reclame Regio Noordkop

Bovenstaand bericht is aangeleverd aan Regio Noordkop en voor plaatsing is betaald. Regio Noordkop is niet verantwoordelijk voor aard en inhoud van het bericht. Vragen over bovenstaand of soortgelijke berichten? Mail naar hoofdredactie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button