Hollands KroonMaritiem

Cursussen historische scheepvaart lonken in Den Oever

Advertentie:

Den Oever – Wie dit jaar wil varen op nautisch erfgoed en actief zijn in de historische schuitvaart kan zijn/haar hart ophalen op de WR60 en de WR4. Vanaf juni 2023 worden vanuit de Historische Hoek van de Vissershaven in Den Oever vaartrips georganiseerd onder de noemer: “wie vaart er mee?” Daarnaast zijn er verschillende cursussen.

Cursus voor landrotten
Voor diegenen die er altijd van gedroomd hebben om van varen een hobby te maken wordt voor de vierde keer de cursus voor Landrotten georganiseerd. Deze cursus is bestemd voor personen, jong of oud, vrouw of man, die geen zeilervaring hebben. Voor bedrijven is er ook de mogelijkheid om een personeelstraining met zeilen op het Wad te combineren.

Opleiding schipper
Voor wie zelfstandig met dit soort schepen wil leren varen en uit het juiste hout gesneden is biedt de stichting WR60 & WR4 een speciale schipperscursus aan. Hierin leert de cursist de eindverantwoordelijkheid aan boord te dragen en de maten die met hem/haar/hen meevaren te kunnen instrueren. Men kan leren verschillende vaartochten voor te bereiden en zonder twijfel te handelen wanneer het er op aankomt. Kijk voor meer informatie op Wr60wr4.com/meeleren

Oude en jonge rotten
Een schipper kan improviseren en weet altijd de rust te bewaren op momenten die daarom vragen. De deelnemer heeft karakter en de stichting heeft de Oude Rotten. Deze ervaren schippers leren de gemotiveerde cursist tijdens de cursus alle competenties en vaardigheden die een persoon nodig heeft om na het behalen van de juiste papieren zelfstandig en verantwoordelijk te kunnen schipperen.

Theorieavonden
In de maanden, wanneer er niet gevaren wordt, kunnen er verschillende theorieavonden zijn. Op deze avonden zitten de oude wijze schippers bij de warme haard hun pijp te stoppen en komt de onderwijzer in hen naar boven. Verdieping in het Wad, getij, stromingen, vaarreglement. Of schiemanswerk, navigeren, meteorologie en ga zo maar door. Aan anekdotes en verhalen is bijkomend geen gebrek.

Zeilnaaicursus
Voor de werkelijk creatieven en handvaardige hobbyisten is er de vaardigheid van het ambachtelijk zeilmaken. Gegarandeerd leerzaam en gezellig. Hier wordt geleerd met de authentieke materialen vlas en katoendoek, op authentieke wijze, met het handje geheel zelfstandig een zeil(tje) te maken.

Voor meer informatie en alle geplande activiteiten in 2023 kan de lezer terecht op de pagina’s van “WR60 & WR4” en de stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen (ONEW)

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

2 reacties

  1. Doen ze goed in Den Oever, zeker nu in Den Helder alles wat maar Nautisch of historisch is vakkundig om zeep geholpen wordt door dit geweldige bestuur…..

  2. Een uiterst positief en wervend stukje, dat zeker.
    Alleen de praktijk binnen deze club is een stuk weerbarstiger.
    Wij weten meerdere betrokken personen, die op een uiterst vervelende manier deze club hebben verlaten.
    Voornamelijk door het toedoen van een klein groepje Oude Rotten.

    Hierin geldt de stelling: bezint eer gij begint.

Wellicht ook interessant

Back to top button