Hollands Kroon – De fractie van Lokaal Democratisch Alternatief (LDA) heeft vragen gesteld over de veelvuldige besloten vergaderingen in de gemeente Hollands Kroon. Dit bijvoorbeeld in contrast met de buurgemeenten Den Helder en Schagen, waar in 2024 in beide gemeenten geen enkele besloten vergadering was, terwijl Hollands Kroon er maar liefst 25 organiseerde.
Sinds de invoering van een nieuw vergadermodel, op 1 januari 2024, zijn twaalf besloten BOT (Benen op tafel) -overleggen en dertien andere besloten bijeenkomsten gehouden. Volgens het college waren deze vaak noodzakelijk vanwege vertrouwelijke informatie, zoals in zaken rond beleidsvoorbereiding, zorg, veiligheid en herbenoeming van de burgemeester.
LDA vroeg ook of ambtenaren zich vrijer voelen bij besloten vergaderingen. Het college stelt dat dit niet het geval is en dat beslotenheid vooral wordt toegepast bij beleidsvoorbereiding. Politieke besluitvorming blijft openbaar, benadrukt het college.
Achterkameroverleg
Minister Bruins-Slot heeft vorig jaar al kritiek geuit op het gebruik van ‘achterkameroverleg’ door gemeenten. Het college geeft aan hierover niet te zijn benaderd of aangesproken. De verantwoordelijkheid voor de vergadercultuur ligt volgens het college bij de gemeenteraad.
De discussie raakt aan de vraag of inwoners voldoende inzicht hebben in standpunten van politieke partijen. Het college stelt echter dat politieke partijen zelf verantwoordelijk zijn voor het delen van hun standpunten met inwoners. Vraag blijft echter wel of je met slechts 12 openbare en 25 besloten vergaderingen per jaar nog wel het predicaat “openbaar bestuur” zou mogen hanteren.
De raad van Hollands Kroon heeft voor 2025 beterschap beloofd door in het reglement van orde te bepalen dat meer vergaderingen openbaar zijn. De verwachting is dat het aantal besloten vergaderingen hiermee ongeveer halveert, maar dus wel blijven bestaan. Over de BOT- overleggen wordt namelijk nog steeds gesteld: “Ook na de wijziging van het Reglement van Orde zijn dergelijke bijeenkomsten gelet op de belangen overigens in de meeste gevallen besloten”.