GR2022DH

Burgemeester laat zien waarom je moet gaan stemmen

Den Helder – Burgemeester Jan de Boer gaat de komende weken aan zes inwoners van de gemeente Den Helder vragen waarom zij het belangrijk vinden om te gaan stemmen. Alle inwoners geven antwoord vanuit hun specifieke achtergrond, of door hun belang bij een gemeentelijke actie. In de eerste video spreek de burgemeester met Joshua Gijswijt uit Juliandorp.

Joshua en zijn vriendin hebben gebruik gemaakt van de woonlening van de gemeente. Hiermee hebben ze kunststof kozijnen en A+++ glas laten plaatsen. “Wij vinden duurzaamheid heel belangrijk. Met jouw stem bepaal je hoeveel aandacht duurzaamheid krijgt in het beleid van de gemeente Den Helder. Daarom is die stem ook belangrijk”. De komende vijf weken komen er, in aanloop naar de verkiezingen, nog vijf andere inwoners aan het woord. Dat zijn Lars van Zijl, Danielle Vaessen, Kees Jan van Engelenburg, Jacob Mechielsen en Michel Jansen.

Lokaal verschil maken
Het is burgemeester De Boer na de verhalen in de video’s helemaal duidelijk: Als je stemt, heb je invloed op wat er gebeurt in Den Helder. “Ga stemmen”, zegt hij dan ook ter afsluiting. “Doe dat zowel als je iets wil behouden of veranderen. Ook jongeren die voor het eerst mogen stemmen, zou ik met klem willen uitnodigen om te gaan stemmen. Je kunt verschil maken als je kiest.”

Stem uitbrengen
Stemmen kan vanwege de coronamaatregelen op 14, 15 en 16 maart. Op 14 en 15 maart zijn er vier stembureaus open. Op 16 maart zijn alle 42 stembureaus open. Op de website van de gemeente staat alle informatie, ook hoe je een ander voor je kunt laten stemmen of wat je moet doen als je de stempas kwijt bent.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

3 reacties

  1. Deze burgemeester is lid van een politieke partij (D66) die de democratie om zeep heeft geholpen. De stem van ons burgers doet er niet meer toe. De beslissingen worden genomen door het WEF en de EU. Zoekt u maar eens uit wat deze partij voor schade heeft aangericht en nog wat aanrichten.

    1. En wat kunnen wij hier verder nog aan doen dan? Welke partij behartigt dan wel de in uw ogen zo geliefde democratie? Volgens mij is er geen enkele partij op het moment die er daadwerkelijk voor het volk zit.

  2. Stemmen

    Als je stemt, heb je invloed op wat er gebeurt in Den Helder aldus onze burgemeester. Niets meer of minder zal de Helderse kiezer willen. De harde werkelijkheid is in Den Helder dat daar niets van klopt. Het argument dat het plaatsen van A+++ glas en daarvoor een lening te verstrekken is regulier beleid, van bovenaf. De oproep om je stem uit te brengen en daarmee bepaalt hoeveel aandacht duurzaamheid krijgt in het beleid van de gemeente Den Helder is om die reden een gotspe. Kortom ik ben benieuwd waar onze burgemeester verder nog mee komt om de bevolking cq jongeren aan te sporen te gaan stemmen. Zelf ga ik al decennia lang met frisse tegenzin stemmen en bepaal mijn stem in het stemhokje. Dat democratisch verworven recht laat ik mij niet ontgaan en zou iedereen moeten benutten. De oproep van de burgemeester om te gaan stemmen is goed, maar hij moet zich realiseren dat de politiek de kiezer de afgelopen raadsperiode heeft belazerd en veel hoop op verbetering is er niet. Het dossier Stadhuis is een voorbeeld daarvan. Liefst 75 % van de bevolking is tegen en slechts 11% heeft nog vertrouwen. Daar heeft hij geen boodschap aan, door deze cijfers te negeren, sluit hij zich naadloos aan bij de politieke mores van de raad. Jammer en een gemiste kans.

Back to top button
%d bloggers liken dit: