Den HelderKop van Noord-HollandTexel

Provincie ondersteunt gemeenten bij verduurzaming van wegen en fietspaden

Regio Noordkop – De provincie Noord-Holland levert in 2022 een bijdrage van ruim 15,7 miljoen euro aan verschillende lokale verkeersprojecten, die zorgen voor betere fietspaden en veiligere wegen. Ook gaat de provincie gemeenten actief ondersteunen om bij wegwerkzaamheden milieuvriendelijkere materialen en machines in te zetten.

De provincie investeert niet alleen in de eigen provinciale wegen, maar stelt jaarlijks ook een subsidiepot beschikbaar voor het verbeteren van lokale wegen en fietspaden. In 2022 is er in totaal 15 miljoen euro beschikbaar. De provincie heeft namelijk de ambitie het aantal verkeersongevallen in Noord-Holland fors terug te dringen, en de meeste ongelukken gebeuren op lokale wegen en fietspaden. Ook wil de provincie de bereikbaarheid van de Noord-Hollandse regio’s met de fiets flink verbeteren. Het geld is daarom ook bedoeld voor het opwaarderen van regionale fietspaden en het aanleggen van extra snelle doorfietsroutes.

4,3 miljoen naar de Noordkop
Vorig jaar is vanuit de subsidieregeling ruim 4,3 miljoen euro toegekend aan zestien projecten in de Kop van Noord-Holland. Nooit eerder heeft de regio met behulp van deze subsidie in één jaar zo veel projecten kunnen starten. Zo is er onder andere ruim 1,1 miljoen euro subsidie verleend aan de gemeente Texel. Met dat geld gaat de gemeente bijvoorbeeld zo’n acht kilometer fietspad op het eiland verbeteren. Dit project is onderdeel van een meerjarenplan om het hele fietsnetwerk op Texel aan te pakken.

Ook heeft de provincie Noord-Holland vanuit de regeling ruim 1,7 miljoen euro toegekend aan de gemeente Den Helder. Dat geld is onder andere bestemd voor het verkeersveiliger maken van de wijk Kruiszwin in Julianadorp. Zo worden de straten in de wijk smaller gemaakt en wordt het asfalt vervangen door klinkers. Op die manier kan de snelheid in de wijk naar 30 km/u en wordt de wijk veiliger voor voetgangers, fietsers en spelende kinderen.

Meer flexibiliteit
Voorheen werd binnen de subsidieregeling voor iedere regio een apart budget gereserveerd, maar sinds vorig jaar is meer flexibiliteit ingebouwd. Mede vanwege deze nieuwe opzet is vorig jaar in totaal twee miljoen euro méér subsidie naar projecten voor de verkeersveiligheid en de fiets gegaan.

Sinds 2021 wordt bij het beoordelen van de ingediende projecten extra gelet op duurzaamheid. Vanaf dit jaar gaat de provincie gemeenten daar ook extra bij ondersteunen. Bijvoorbeeld door samen te bekijken of milieuvriendelijk asfalt kan worden gebruikt, of dat er bijvoorbeeld straatverlichting opnieuw kan worden gebruikt.

Veilige erfaansluitingen
De provincie Noord-Holland stelt dit jaar ook in totaal 750 duizend euro beschikbaar voor bewoners van woningen die direct langs provinciale wegen liggen. Dat geld kunnen zij gebruiken om hun aansluiting op de weg verkeersveiliger te maken. In 2021 was deze subsidiepot voor het eerst beschikbaar en met de vorig jaar toegekende bedragen worden de eerste acht erfaansluitingen aangepakt.

Meer informatie over de verkeerssubsidies van de provincie Noord-Holland in 2022 is te vinden op noord-holland.nl/verkeerssubsidies.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button