Den HelderPolitiek

Gemeente Den Helder kan kwijtscheldingsregels belastingen niet verder oprekken

Advertentie:

Den Helder – Het is niet mogelijk om meer mensen kwijtschelding te verlenen voor de gemeentelijke belastingen. Dat laat het college van de gemeente Den Helder in een brief weten aan de raad. Tijdens de raadsvergadering van 2 november 2022 werd het college gevraagd om uit te zoeken wat het zou kosten om de kwijtscheldingsnorm te verhogen naar 130 procent van het sociaal minimum. Volgens wethouder Pieter Kos is dit juridisch niet mogelijk.

Bij het bepalen over wie er recht heeft op kwijtschelding heeft de gemeente maar een beperkte beleidsvrijheid. De regels moeten namelijk in lijn zijn met de Leidraad Vordering 2008, de Invorderingswet 1990 en de recent inwerking getreden ministeriële regeling Kwijtschelding Belasting Medeoverheden. Daaruit volgt dat kwijtschelding alleen mag voor mensen met een inkomen tot 100 procent van het sociaal minimum.

Het college voldoet daarom niet aan het verzoek om uit te zoeken wat een verhoging van de norm de gemeenschap zou kosten. Deze beleidskeuze kan immers toch niet gemaakt worden: “Aangezien het niet mogelijk is belastingen kwijt te schelden voor inkomens hoger dan 100 procent van het sociaal minimum is er geen berekening gemaakt wat het kost om belastingen kwijt te schelden tot 130 procent van het sociaal minimum”, zo sluit het college af in haar brief aan de raad.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button