Cultuur/NatuurHollands Kroon

Gratis jonge bomen en struiken voor inwoners van Hollands Kroon en Schagen

Middenmeer – De gemeente Hollands Kroon deelt op zaterdag 18 februari zaailingen van bomen en struiken uit. Inwoners van gemeente Hollands kroon en Schagen kunnen tussen 10:00 en 14:00 uur langskomen om gratis jonge bomen en struiken op te halen. De zaailingen zijn af te halen bij Meer Bomen Nu bomenhub aan de Industrieweg 1 in Middenmeer en aan de Priggeweg 2 in Schagen.

Gezonde bosjes maken elk jaar honderden zaailingen. Dit zijn jonge bomen en struiken die kiemen uit zaden van grote bomen en struiken. Veel van deze zaailingen overleven het niet. de zaailingen strijden met grote bomen en struiken om licht en voeding. Vrijwilligers van Meer Bomen Nu oogsten deze jonge bomen en struiken. Deze redden de vrijwilligers uit natuurgebieden, dorpsbosjes en stadsparken. Door deze zaailingen een andere plek te geven is de kans groot dat deze volwassen worden.

De bomen en struiken zijn soorten die al heel lang in Nederland groeien. Dit worden “inheemse soorten” genoemd”. Vogels en insecten hebben eeuwen de tijd gehad om aan deze boomsoorten te wennen. Daarom weet een merel dat de bessen van een Gelderse roos heerlijk zijn. En de kieskeurige Grote Zijdebij heeft bloeiende wilgen nodig om haar larven te voeden. Inheemse bomen en struiken zijn daarom van levensbelang voor heel veel dieren en andere planten. Als iedereen inheemse bomen en struiken plant in zijn tuin, wordt de natuur een plekje gegeven om te wonen. En is er schaduw in hete zomers.

Overlevingskans is 75 procent
De jonge boompjes en struiken zijn vaak nog erg dun, maar ze hebben 75 procent kans om te overleven. De zaailingen zijn tussen de 50 centimeter en 2 meter hoog en hebben blote wortels. Er zijn veel verschillende bomen om uit te delen  zoals de zomereik, beuk, wilg, populier, es, esdoorn, abeel. En soorten die kleiner blijven zoals de vogelkers, peer, ruwe berk, appel, meidoorn, zoete kers, veldesdoorn, els. En struiken zoals de vlier, Gelderse roos, sleedoorn, sporkehout, liguster, hazelaar en wilde aalbes. Aanmelden voor een zaailing kan via de website van Meer Bomen Nu.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button