Den HelderJeugdNieuwsVideo

Politieagent, jeugdhulpverlener, of toch conservator? “Ik hoop dat ze zien wat we in de Noordkop te bieden hebben” (video)

Den Helder – Het kiezen van een loopbaan blijft een moeilijke opgave. Om jongeren te enthousiasmeren voor het werk in de Noordkop en hen daarbij tegelijkertijd een idee te geven voor een passende vervolgopleiding organiseerde Op Kop een beroepenevent.

Derdejaarsleerlingen van verschillende middelbare scholen uit de gehele Noordkop waren uitgenodigd om deel te nemen aan de banenmarkt in de Dukdalf op Willemsoord. De leerlingen kregen de kans om kennis te maken met 47 beroepen in de sectoren techniek, zorg en welzijn, horeca en recreatie, agrarisch, en dienstverlening. Deborah de Graauw, projectmanager bij Op Kop en organisator van het evenement, is blij met de opkomst: “Vorig jaar maart zou de eerste editie plaatsvinden, maar door corona moesten we die helaas afzeggen. In september zijn we weer gaan plannen, en hier staan we dan”. De Graauw vertelt dat het geen toeval is dat er specifiek is gekozen om leerlingen uit te nodigen die in de nabije toekomst een specifiek lessenpakket of een vervolgopleiding moeten kiezen. De Graauw: “In deze samenwerking met scholen en gemeenten willen we de jongeren helpen een goede keuze te maken om zich voor te bereiden op een bepaalde sector”.

Tijdens het evenement worden druk gesprekken gevoerd tussen de leerlingen en potentiële werkgevers: “Ik weet eigenlijk al wat ik wil, maar het is toch fijn om jezelf een beetje te oriënteren”, vertelt iemand. Twee jongens zijn uitvoerig in gesprek bij een kraam voor het basisonderwijs. “Ik heb tijdens mijn stage ook al voor een klas gestaan. Ik zou wel met oudere leerlingen willen werken, in groep acht of zo.” Een andere leerling werkt naast school al in de horeca als bijbaantje, en wil hier graag in doorgroeien: “Ik wil graag iets doen in de recreatie of horeca. Je hebt dan veel contact met mensen, en ik ben wel echt een mensenmens”.

Binding met de regio
Wethouder Pieter Kos zei al eerder dat de werkgelegenheid in Den Helder sterk toeneemt. De gemeente kent meer banen dan werkzoekenden, en het vinden van geschikt personeel is een uitdaging. Volgens wethouder Maarten Versluis, die het evenement feestelijk opende, geldt dit devies ook voor de rest van de Noordkop: “Niemand hoeft zich meer te vervelen. Wat je ook kiest, je kunt eigenlijk altijd aan het werk”. Ook op Texel is de druk om voldoende personeel te werven opgelopen. Vorige maand nog tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Texels Ondernemers Platform besprak prominent Texels ondernemer Iwan Groothuis van een druk op de kwaliteit van leven op het eiland, mede door een tekort aan werknemers. Wethouder Remko van de Belt beaamt dit, en hoopt dat jongeren door evenementen zoals deze beroepenmarkt sterker verbonden blijven aan de regio. “Dat is één van de doelen, dat we de jeugd in de regio behouden voor het werk dat we beschikbaar hebben. Ondernemers en onderwijsinstellingen komen nu echt samen, omdat ze allemaal dat belang wel zien.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button