Sport

Dames Suns nemen met nederlaag afscheid van Sporthal Sportlaan

ZZ Leiden weigerde mee te werken aan feestelijk afscheid

Advertentie:

Den Helder – Het was de laatste officiĆ«le wedstrijd van de dames van Den Helder Suns in sporthal Sportlaan en het moest een feestelijke avond worden, maar helaas zat een overwinning op ZZ Leiden er zaterdagavond niet in. De bezoekers wonnen, na een ietwat spannend slot, met 60-63. Het feest zat hem vooral in de gebeurtenissen voor aanvang van het duel.

Rond kwart voor zeven nam voorzitter Mark Lutterman het woord in een goed gevulde sporthal. Hij nodigde als eerste de ‘Legends’, ofwel de oud-speelsters, uit in de zaal. Die kwamen vervolgens onder luid applaus op, waarna Lutterman direct het woord overgaf aan misschien wel de grootste ‘legend’ van sporthal Sportlaan: Meindert van Veen. Met een snik in de stem vertelde de oud-coach van vele Helderse teams dat hij ooit als klein jongetje de opening van de hal had meegemaakt en nu als oude man dus het afscheid.

Meindert van Veen sprak de zaal toe (DHfoto).
Van Veen Sportcomplex
Hij memoreerde aan de eerste landstitel die basketbalstad Den Helder binnenhaalde, in 1978 was die voor de junioren. Zeven jaar later, in 1985, was het eerste landskampioenschap voor de Helderse dames een feit. Er zouden er nog heel wat volgen. Van Veen benadrukte verder nog dat het bij de basketbalvereniging nooit alleen maar om het eerste damesteam ging, maar ook altijd om de opleiding van de jeugd, om op die manier toonaangevend in Nederland te blijven. Na de woorden van Van Veen nam de huidige coach, Mario Bennes, het woord. Hij had een cadeau voor Van Veen en sprak de hoop uit dat al die mooie banners aan de wanden van de hal meegaan naar Quelderduijn. Tot slot een wens die op groot applaus kon rekenen: “Ik ben van mening dat ze de hal in Quelderduyn voortaan het Van Veen Sportcomplex moeten noemen!”

Na de wedstrijd werd ook nog even afscheid genomen van Tim Toornstra, die onlangs het voorzitterschap heeft overgedragen aan Mark Lutterman. Een afscheid was er nog niet geweest, dus deze avond was er uitermate geschikt voor. Ook hij kreeg een cadeau in de vorm van een mooie foto en een dinerbon voor een goed restaurant in Sneek, omdat hij inmiddels in Friesland woont.

De wedstrijd
De wedstrijd begon door alle feestelijkheden een twintig minuten later dan gepland, maar daar deed niemand moeilijk over. Na de openingsscore door ZZ Leiden (0-3) nam de thuisploeg het initiatief en stond er na het eerste kwart 17-9 op het scorebord. Ook burgemeester Jan de Boer, die het afscheid van de hal bijwoonde, had toen hoop op een mooie avond, maar in het tweede kwart kwamen de bezoekers op stoom. De driepunters vielen vaak raak en halverwege was het 32-35. Nog niets aan de hand, ware het niet dat na de pauze de thuisploeg, zoals vaker dit seizoen, te slordig was en dus moeizaam tot scoren kwam. Het werd 42-50 na dertig minuten spelen en hoewel de Suns in het laatste kwart langzaam dichterbij kwamen, was het opnieuw slordig balverlies waardoor bij 60-62 het balbezit, met nog maar een paar seconden op de klok, naar Leiden ging. Via een laatste vrije worp werd het uiteindelijk 60-63.

Topscores Den Helder: Mecx van Linge (23), Lotte Toornstra (10).

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button