Den HelderVideo

Officieel startsein bouw stadhuis op Willemsoord (video)

Museumhaven tekent manifest voor behoud activiteiten

Advertentie:

Den Helder – Bij afwezigheid van wethouder Michiel Wouters, geveld door corona, gaf wethouder Heleen Keur dinsdagmiddag in gebouw 66 het officiële startsein voor de bouw van het nieuwe stadhuis. Als alles meezit is het zomer volgend jaar klaar voor oplevering, zo werd gemeld. Buiten vond een klein protest plaats, waarbij de Helderse troubadour Henk van Kuijk een protestlied zong.

Over ‘het nieuwe stadhuis’ wordt in Den Helder al vele jaren gediscussieerd. In deze raadsperiode werd gekozen voor verbouw op Willemsoord, waarbij de gebouwen 66 en 72 worden omgevormd tot de twee gebouwen voor het stadhuis. Voorafgaand aan het startsein (formeel, want er wordt al geruime tijd gebouwd) kreeg een select gezelschap van genodigden een korte rondleiding door beide gebouwen.

Buiten stond een handvol demonstranten, klonk het geluid van een toeter en zong Van Kuijk zijn protestlied. Dat hij het niet eens is met de hele gang van zaken mag als algemeen bekend worden beschouwd. Hij wacht vol vertrouwen het oordeel van de Raad van State af en heeft wellicht nog wel meer vertrouwen in “het enige echte referendum van volgende week”, waarmee hij doelt op de verkiezingen. Een aantal politieke partijen stelt dat als zij het voor het zeggen krijgen de stadhuisplannen alsnog de prullenbak ingaan.

Museumhaven
Voorafgaand aan de plechtigheid in gebouw 66 werd in het Schipperscafé een belangrijke handtekening gezet. Burgemeester Jan de Boer en Michiel Tegelberg (voorzitter Stichting Museumhaven) ondertekenden een manifest, waarmee moet worden gewaarborgd dat de activiteiten in en rond de museumhaven ook in de toekomst kunnen worden voortgezet. “Wat in de afgelopen jaren vaak met de mond is gemeld, is nu ook zwart op wit gezet en dat was voor ons belangrijk”, licht Tegelberg toe. “Wij hebben nooit formeel bezwaar gemaakt tegen de komst van het stadhuis naar Willemsoord. Wel hebben we onze zorgen geuit voor de toekomst van onze eigen activiteiten. Met dit manifest is duidelijk afgesproken dat die gewoon door kunnen gaan.”

Toon meer

Sanne Scharloo

Sanne Scharloo werkte tussen januari 2020 en september 2022 als AV-specialist bij Regio Noordkop. Inmiddels heeft ze haar carrière voortgezet als editor bij Nienke Plas.

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button