Politiek

Aantal startersleningen in Hollands Kroon naar vijftig

Advertentie:

Anna Paulowna – Het college van Hollands Kroon gaat de gemeenteraad tijdens de komende raadsvergadering voorstellen om het aantal potentiële startersleningen van 20 naar 50 te brengen. Startersleningen kunnen een oplossing bieden voor mensen die net dát kleine stukje tekort komen om een huis te kunnen kopen. Daarom diende de PvdA, samen met de mede-indieners GroenLinks, Onafhankelijk Hollands Kroon, VVD, Senioren Hollands Kroon en D66, tijdens de afgelopen begrotingsvergadering van 2 november een amendement in dat opriep tot het verhogen van het aantal startersleningen naar 50 stuks in Hollands Kroon.

Sylvia Buczinski, die destijds namens de indieners het amendement motiveerde, gaf toen aan dat de belangstelling groot is en er financiële ruimte is om de starterslening te kunnen verruimen, waarmee er meer leningen verstrekt kunnen worden. Dit is wenselijk, omdat er met name in 2024 en 2025 veel nieuwbouwwoningen in de verkoop gaan.

Omdat er na opmerkingen van Reginald Visser (CDA) getwijfeld werd of de financiële onderbouwing van het amendement wel correct was, heeft wethouder Versteeg destijds voorgesteld alles eens goed door te rekenen en daarna de raad een correct voorstel te doen. Dit omdat een lening via de SVn best wel complex in elkaar zit en een bijdrage van 25.000 euro door de gemeente niet één op één te vergelijken is met een lening, omdat het geld in een rekening courant van het ‘revolving fund’ gestort wordt.

Kosten zijn verwaarloosbaar
Wethouder Mark Versteeg, die het amendement destijds sympathiek en hard nodig noemde, is er na korte tijd uit en heeft becijferd dat door een storting van 1.400.000 euro het aantal leningen kan worden uitgebreid naar het aantal van 50. Daarbij betreft dit een zogenoemde ‘neutrale balansuitgave’, omdat er tegenover de uitgave een lening van derden staat. Feitelijk stijgen daarmee slechts de bemiddelingskosten van de SvN met een verwaarloosbaar bedrag dat al in de begroting is opgenomen. Op donderdagavond 14 december vergadert de gemeenteraad van Hollands Kroon onder meer over dit voorstel, dat dan ter besluitvorming voorligt.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button