Den HelderPolitiek

Verkiezingsbelofte coalitiepartners brengt wethouder Biersteker in een lastige positie

Advertentie:

Den Helder – De volgende gemeenteraad zal definitief beslissen over de eigen bijdrage inzake het WMO-Taxivervoer. Een motie waarmee het college de opdracht kreeg om een voorstel te maken tot het met terugwerkende kracht afschaffen van de eigen bijdrage werd maandagavond met grote meerderheid aangenomen. Wethouder Tjitske Biersteker blijft achter het beleid staan en weet dat discussie tevergeefs is: Bij het seniorendebat in de Vredeskerk werd de inwoners al van alles beloofd, ook door leden van het college.

Wethouders Pieter Kos en Peter de Vrij zijn namelijk ook als lijsttrekkers in de race voor de verkiezingen. Ook zij waren medio februari aanwezig bij het debat met de ouderen. Daar bleek dat de eigen bijdrage van één euro per taxirit nogal wat problemen oplevert. Kos liet namens de Stadspartij al weten niet meer achter de regeling te staan. Ook de PvdA van De Vrij wil het afschaffen. Harmen Krul van het CDA zei hetzelfde, hij zou met een motie komen om het beleid terug te draaien. Er kan gesproken worden van een draai: Zij steunden het nieuwe beleid bij invoering en wethouder Kos was zelf betrokken bij de totstandkoming ervan. “Zo gaat het in coalitieland”, zei Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur de heroverweging van het beleid. Haar partij was al bij invoering tegen.

Verdeeldheid in de coalitie
Die draai van de wethouder brengt portefeuillehouder Biersteker in een lastige positie, zegt zij zelf. In het college moeten de neuzen dezelfde kant op staan, dat is overduidelijk niet het geval. Daarbij komt dat Biersteker vindt dat er voorbarig wordt gereageerd door de politiek: “Toen ik het debat in de Vredeskerk bekeek wist ik al dat de geplande evaluatie geen zin meer zou hebben. U had de toezegging aan de inwoners al gedaan.” De evaluatie heeft plaatsgevonden en volgens de wethouder kost het terugdraaien van het beleid veel geld. Het beleid is daarnaast geworteld in het sociaal beleidsplan van 2019 en gratis WMO vervoer maakt dat vrijwillig vervoer binnen de gemeente niet op gang komt. De motie van Krul kwam er maandagavond toch. Deze werd ingediend door het CDA en negen andere partijen. De baten van het ontmoedigingsbeleid wegen niet op tegen de maatschappelijke lasten stelde Krul.

ChristenUnie, de partij van Biersteker, en de VVD waren tegen. Edwin Dasbach van laatstgenoemde partij vertelde hoe de VVD als liberale partij niet tegen een eigen bijdrage is, maar dat het huidige beleid te veel haken en ogen kent. Echter kan zijn partij zich niet vinden in de afschaffing met terugwerkende kracht: De inwoners die wel een eigen bijdrage hebben moeten betalen in het afgelopen jaar hoeven niet gecompenseerd te worden, het beleid is immers rechtmatig uitgevoerd. De ChristenUnie was dus als enige echt tegen het afschaffen: Volgens fractievoorzitter Hans van Donkelaar is de eigen bijdrage van één euro niet veel en mogen mensen best zelf meebetalen wanneer dat kan. Er is daarnaast ook een groep mensen die juist goedkoper uit is met het huidige beleid.

De nieuwe raad zal al in april een voorstel worden aangeboden. Biersteker waarschuwde nog dat deze korte termijn invloed zal hebben op de afhandeling van de achterstanden binnen de WMO. Het is namelijk hetzelfde team dat dit nieuwe voorstel moet gaan regelen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button