Kop van Noord-HollandPolitiek

Van de Noordkop naar de Provinciale Staten: Jan Aris Eelman namens de VVD

Vijf vragen aan lokale kandidaten

Kop van Noord-Holland – De verkiezingen voor de Provinciale Staten staan voor de deur. Op 15 maart mogen kiezers zich weer naar het stemhok begeven. Verschillende partijen hebben ook kandidaten uit de Noordkop op hun lijst staan. Regio Noordkop en Noordkop Centraal gaan in aanloop naar de verkiezingen in gesprek met deze kandidaten. Dit keer is het de beurt aan Jan Aris Eelman van Texel. Hij staat op plek 21 namens de VVD. Wat kan zijn partij betekenen voor de Noordkop?

Wat kan jij betekenen voor de Noordkop?
“Ik ben eigenlijk de enige rechtse kandidaat uit de Kop van Noord-Holland. Ik kan veel betekenen voor de bewoners en de ondernemers in onze regio. De verbinding met de Randstad is erg belangrijk. Ik kan hierin een belangrijke rol spelen, ook omdat ik lang in de commissie heb gezeten voor ‘De Kop Werkt’. Daarnaast wil ik me specifiek gaan inzetten voor de garnalenvissers, dat zij normaal hun werk kunnen blijven doen.”

Hoe moet de provincie omgaan met het stikstofprobleem?
“De overheid moet uitgaan van feitelijke cijfers. Er moet daarnaast een plan komen waarbij de overheid stikstofrechten overkoopt. Zo kunnen ze dat als hun eigendom in gaan zetten voor de bouw van woningen en dergelijke. Een stikstofbank is een goed alternatief. Een stikstofbank is een goed alternatief. Voor de boeren is het belangrijk dat ze weten waar ze aan toe zijn. Daarnaast pleit ik voor een natuurlijke afvloeiing van agrariërs door verkaveling.”

Wat ga jij doen om de Noordkop beter bereikbaar te maken?
“We pleiten voor een snelverbinding vanaf Amsterdam naar Den Helder. Knelpunten moeten opgelost worden, dat is een motto van de VVD. Het verkeer richting Texel is een heet hangijzer dat al jaren hangt. Daar moet nu eens werk van gemaakt worden. Ook de aanpak van de N9 is belangrijk, dat is een gevaarlijke weg. Daar kan ik ook een rol spelen want ik ken die weg als mijn broekzak. Daarnaast is de VVD voor de realisatie van de N77, als verbinding vanaf de Wieringermeer naar Den Helder.”

Wat ga jij doen om de woningmarkt in de Noordkop vlot te trekken?
“Volgens de partijpolitiek moeten er in heel Noord-Holland 185.000 duizend huizen bij voor 2030. In de Noordkop zijn het er 40.000. Samen met de gemeenten, maar zonder in hun bevoegdheden te treden willen we dat bewerkstelligen. We willen bouwlocaties vrijmaken, ook buiten de dorpskernen moet gebouwd worden. Nu worden veel plannen geblokkeerd door stikstofregels. De rol van de provincie zien wij als het bij elkaar brengen van relevante partijen. Pas als gemeentelijke plannen leiden tot obstakels wil de VVD ingrijpen. We willen doorstroming stimuleren: Mensen die in een groot huis wonen en bejaard zijn moeten naar een bejaardenwoning.”

Wat kan jouw partij doen om de problemen rond het volle stroomnetwerk op te lossen?
“Op sommige plaatsen is de capaciteit veel te laag. Het noorden van Texel bijvoorbeeld: Daar zijn de laatste jaren heel veel woningen aangelegd, maar is het net nooit uitgebreid. We zien kansen met zonne-energie op daken van huizen, die vervolgens in de huizen zelf gebruikt kan worden. We zijn tegen windmolens. Ik pleit voor kernenergie, daar moet de elektrische infrastructuur wel op aangepast worden. We kunnen inmiddels mini kerncentrales bouwen die grote aantallen huishoudens kunnen voorzien van stroom. In China en Syrië werken ze daar al mee, ook de Russische marine gebruikt het.”

Luister hier het volledige interview terug:

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button