Den Helder

Kan en wil Den Helder de Lange Jaap overnemen?

Advertentie:

Den Helder – VVD-raadslid Kees Visser pleitte in het radioprogramma ‘de Week op Zaterdag’ om het gesprek te openen met Rijkswaterstaat om als stad de Lange Jaap te kunnen overnemen van het Rijk. Hij opperde dit naar aanleiding van het opnieuw uitstellen van een Rijksbesluit over de toekomst van de toren.

De overname zou wel gepaard moeten gaan met een toekomstig onderhoudsbudget. Visser denkt dat er wel mogelijkheden zijn om de gietijzeren vuurtoren via het Waddenfonds en andere subsidies langjarig in stand te houden. Omdat het een rijksmonument betreft zit daar dan wel een toekomstige instandhoudingsplicht aan vast, hetgeen niet eenvoudig is vanwege de gietijzeren constructie.

Het overnemen is nog niet besproken, maar ziet Visser wel degelijk als een optie. De grote vraag is dan wel op welke wijze en in welke staat de toren wordt overgedragen. Het mooiste zou natuurlijk zijn als Rijkswaterstaat nu eerst besluit tot volledige restauratie en de vuurtoren daarna aan Den Helder wordt overgedragen.

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

16 reacties

  1. Wat een kolder gedachte van Visser! Gemeente wilde en kon het brugwachtershuisje nog niet eens opknappen en onderhouden!
    De lange Jaap is te hoog gegrepen voor de gemeente om onderhoudsplichtig aan te worden. Dan komt het niet goed. We praten niet alleen over scheuren. Ook het chroom6 verhaal is iets wat speelt en een oplossing voor moet komen. Gemeente heeft zat hooi op haar vork. Zoiets als dit moet je er niet bij willen hebben!
    Even resume.
    *Boswachters woning (Staat te verpauperen, geen B&B)
    *Seashaw (veel praten, geen progress)
    * Museum vd Wint fiasco (betonnen half afgebouwd blok wat al jaren de binnenkomst van DH ontsiert!)
    *V&D nieuwbouw ( al jaren bouwen we …. Schiet niet op!)
    *Watertoren fiasco (nog steeds gesteggel en lekkages)
    En dit is niet eens alles…..
    Laat RWS het maar doen….. Die zijn al lang genoeg in gebreken met benodigd onderhoud! We willen heel graag onze trots behouden maar wél via de juiste weg en dat is RWS!

  2. Slechte gedachte! Nooit doen. Gemeente is niet in staat genoemd onderhoud uit te voeren. Inzet is nu dat behoud van de toren veilig gesteld wordt door renovatie door het Rijk die zelf verantwoordelijk is voor de slechte staat van onze toren.

  3. wedden dat er gewoon niets gaat gebeuren, blijven dromen en lullen en de een toren die een dezer jaren naar vos gaat, zoals alles in dit dorp

  4. Inlijven bij de Helderse Erfgoed Stichting die nu al niet in staat zijn om hun erfgoed te onderhouden ?. Ik sluit me aan bij Jan Dop

  5. RWS heeft simpelweg geen geld.
    Na de financiële crisis van ’08 is heel veel onderhoud op de lange baan geschoven.

    Daar plukken we nu de (zure) vruchten van.
    De Kooybrug waar al een behoorlijke tijd aan gesleuteld wordt.

    Maar ook de haveninstallaties van de TESO.
    Volledig versleten. Moeten noodgedwongen 5 jaar langer dienst doen. Omdat er geen geld is.
    Netten opgehangen omdat het beton los laat; om te voorkomen dat het verkeer schade oploopt.

    De Lange Jaap is absoluut beeldbepalend voor Den Helder. Maar er zijn legio projecten die voorrang hebben. Noodzakelijke infrastructuur vs lokaal monument. Waar denk je zelf dat het geld aan uitgegeven moet worden?

    1. Verplichting = verplichting. We kunnen natuurlijk ook gewoon stoppen met monumenten, maar laten we dan vooral gewoon de complete status van Rijksmonument schrappen, als de betekenis toch niet meer bestaat en het enkel nog een hol begrip is.

      Onderhoud vooruit schuiven is niet bezuinigen, dat is alleen een heel grote rekening kweken voor de toekomstige generaties. Dat kan elke kleuter op zijn vingers natellen.

      Wij hebben bakken met geld voor immigranten en oorlogen in het buitenland. Dat geld is er.

      1. O ja, natuurlijk “Eigen Vuurtoren Eerst”. Of er nog geld zit in de spaarpot van de minister van financiën? Dat denk ik niet, hij heeft wel een grote staatsschuld.

        1. Het is heel simpel: er is gewoon een keiharde verplichting tot behoud en onderhoud, want Rijksmonument. Neem je eigen regels niet serieus en word zelf ook niet meer serieus genomen.

          Er is geld genoeg, die staatsschuld is nu moet groter dan 2 jaar geleden. We geven het op de verkeerde manier uit. De overheid is te groot, ze kunnen niets meer op een ook maar enigszins efficiënte manier uitvoeren. Wij voederen veel teveel ambtelijke pennenlikkers.

            1. Zulke reacties zeggen meer over jezelf, dan over de ander.

              Of er geld gereserveerd is of niet, doet er niet toe. Het is een Rijksmonument en dan is “nu even 30 jaar geen geld” gewoon geen argument. Dat neemt de verplichting niet weg.

              Wie A zegt (monumenten status toekennen), moet dan ook B zeggen (verplicht behoud en onderhoud). Als jij of ik een Rijksmonument zouden bezitten, zou dat voor ons ook gewoon opgaan.

              1. Wat je zegt dat ben jezelf? Ik heb je eerste zin maar even vertaald in kindertaal. Ga alsjeblieft spelen in je zandbak.
                Wie heeft het hier gehad over “nu even 30 jaar geen geld”?
                Bovendien, als ik een Rijksmonument zou bezitten en ik heb geen geld voor onderhoud of restauratie dan gebeurt er verder niets.

  6. Laat maar zitten. Als je de foto ziet dan staat de vuurtoren nog meer uit het lood dan de toren van Pisa. Heeft de burgemeester de noodtoestand al uitgeroepen?

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button