Den HelderPolitiek

Informatiebeveiliging gemeente Den Helder voldeed bij audit niet aan de gestelde normen

Advertentie:

Den Helder – De informatiebeveiliging van de gemeente Den Helder heeft meerdere tekortkomingen ten aanzien van de wettelijke eisen. Dit schrijft het college B&W in een brief aan de raad. De tekortkomingen zijn gebleken uit de jaarlijkse audit en zijn aanleiding voor het opstellen van een verbeterplan. Van een gegevenslek is geen sprake, het gaat volgens de gemeente vooral om de borging en het beschrijven van interne processen.

De audit is uitgevoerd volgens de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) welke ziet op de totale informatiebeveiliging van Nederlandse overheidsinstanties. Nu is dus gebleken dat de gemeente Den Helder een aantal zaken moet verbeteren voordat zij aan de eisen voldoen. “Voorop staat dat de veiligheid van de gegevens in onze systemen is gewaarborgd”, reageert de gemeente. Om dit te bewerkstellingen zijn specifiek verbeteringen nodig omtrent processen met “nieuwe mensen, tijdelijke collega’s en mensen die de organisatie verlaten”, aldus de gemeente. Er is een plan van aanpak gemaakt en de gemeente is reeds begonnen met de uitvoering hiervan.

Het voldoen aan de normen van de BIO betekent voor de gemeente dat zij het risico op bijvoorbeeld boetes voor het overtreden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) minimaliseren. Deze kunnen enorm oplopen. De hoogste boete voor een overtreding van de AVG was in 2020 830.000 euro. De gemeente blijft daarom in 2021 investeren in onder andere het bewustzijn en kennis van medewerkers en in het monitoren van het netwerkgebruik. Hierbij focust het bestuur op de vereiste verbetermaatregelen die uit de audit zijn gebleken.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button