Den HelderPolitiek

Voorlopig nog geen beperkingen houtstook, gemeente wacht uitkomsten landelijke pilot af

Den Helder – De door GroenLinks beoogde beperkingen op het gebied van houtstook komen er voorlopig nog niet. Tijdens de raadsvergadering van 6 april werd besloten de door GroenLinks ingediende motie aan te passen om eerst de uitkomsten van een landelijke pilot af te wachten. Er wordt op dit moment door een aantal grote gemeenten, in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, onderzoek gedaan naar het inperken van houtstook.

De lopende pilots zijn opgezet vanuit het Schone Lucht Akkoord (SLA). De gemeente Den Helder is hier bewust geen lid van geworden maar volgt dus wel de ontwikkelingen en onderzoeken binnen deze organisatie. De lucht in Den Helder is al heel schoon, “de verplichtingen uit het SLA zijn daarom in verhouding te zwaar tot de risico’s op basis van onze luchtkwaliteit”, aldus de gemeente. Het eventueel inperken van houtstook binnen de gemeente zou wel passen binnen de ambities om te lucht schoon te houden, mocht uit de lopende pilot blijken dat een positief effect kan worden behaald.

De oplossingen in de landelijke pilot zijn voornamelijk gericht op de inzet van positieve stimulansen. Zo zouden er verwijderingspremies voor oude kachels of hele schoorstenen kunnen worden uitgereikt. Daarnaast onderzoeken zij de mogelijkheid van subsidies voor de aanschaf van moderne filters en katalysatoren. Vooralsnog wordt er dus niet gesproken van een verbod op houtstook, wel zouden handhavers moeten worden opgeleid om te herkennen waar er wettelijke mogelijkheden bestaan om slecht geïnstalleerde houtstook installaties te laten corrigeren.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. wel zouden handhavers moeten worden opgeleid om te herkennen waar er wettelijke mogelijkheden bestaan om slecht geïnstalleerde houtstook installaties te laten corrigeren

    ze hebben geen flauw benul waar ze het over hebben…….

Back to top button
%d bloggers liken dit: